Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Este criză de carburant în Ungaria! Care este situaţia din rafinăriile din România | Anunţul Ministerului Energiei

Este criză de carburant în Ungaria! Care este situaţia din rafinăriile din România | Anunţul Ministerului Energiei

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:27 29 Noi 2022 Modificat la 18:29 29 Noi 2022
criza de carburant ungaria situatia rafinariilor din romania anunt ministerul energiei
Este criză de carburant în Ungaria! Care este situaţia din rafinăriile din România | Anunţul ministerului Energiei Sursa foto: Getty Images

Aceste sincope în alimentarea cu combustibil sunt cauzate, pe de o parte, de o cerere crescută la pompe, după ce prețurile au fost plafonate pentru maghiaro la 480 de forinți litrul atât de motorină, cât și de benzină, undeva la 5 lei și 80 de bani.

Pe de altă parte, în această perioadă sunt efectuate lucrări de mentenanță la una din principalele rafinării din țara vecină, ce a dus la reducerea cantităților livrate către pompe.

Concret, conform presei scrise din Ungaria, aproximativ 100 de benzinării a celui mai mare lanț petrolier au rămas fără combustibil pentru câteva ore în decursul acestor zile, iar reprezentanții rafinăriei spun că aceste probleme de aprovizionare vor mai continua până la sfârșitul acestei săptămâni.

Locuitorii din țara vecină spun că mai multe benzinării private de mici dimensiuni au dat faliment în acest an după ce importurile s-au redus substanțial.

În același context, guvernul de la Budapesta spune că intenționează să păstreze prețul plafonat și anul viitor doar dacă livrările de petrol rusesc vor continua fără întrerupere în perioada următoare.

Criză de carburant în Ungaria! Care este situaţia din rafinăriile din România | Anunţul ministerului Energiei

Întrebat care este situaţia rafinăriilor din România George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a explicat: 

"Chiar ieri am avut o ședință la Ministerul Energiei cu rafinăriile din România, cei care ne asigură produsele petroliere, pentru a vedea sub ce formă vor fi impactați de către intrarea în vigoare a pachetului 6 de sancțiuni. Așa cum bine știți, pe 5 decembrie intră în vigoare acest nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Am continuat seria întâlnirilor cu rafinăriile, iar la ședința de ieri am trecut în revistă contractele pe care aceste rafinării le au în așa fel încât să-și poată continua activitatea și după 5 decembrie în așa fel încât să nu simțim pe piața produselor petroliere niciun fel de problemă.

Și vreau să vă spun că întâlnirea a avut loc cu reprezentanții companiilor OMV Petrom, Rompetrol și Lukoil, iar toate aceste 3 companii ne-au asigurat de faptul că și-au diversificat sursele de import, nu mai rafinează în momentul de față petrol de proveniență Federația Rusă.

Funcționează la capacitate maximă, toți operatorii și pentru perioada următoare au încheiat contracte de aprovizionare cu țiței de proveniență non-Federația Rusă. Deci cred că am o problemă. M-au asigurat de lucrul acesta.

Mi-au spus că și-au modificat rețeta și au adaptat capacitățile de producție în așa fel încât să rafineze alt tip de petrol.

Prețurile vor fi afectate în funcție de contractele de achiziție pe care ei le au. Mulți dintre ei funcționează de ceva timp cu petrol non rusesc, dacă știm că știm faptul că una dintre rafinării importă petrol din Kazahstan.

De altfel, petrolul din Kazahstan este exceptat de la acest pachet de sancțiuni, chiar dacă este exportat printr-un port rusesc.

Deci, practic nu ar trebui să fie fluctuații pe prețul produselor petroliere, având în vedere că deja rafinorii rafinează petrol non rusesc de ceva timp.

Referitor la compensația de 50 de bani aplicată din 2023, e o decizie care se va stabili la nivelul coaliției. În cazul în care liderii politici hotărăsc că această măsură trebuie continuată, suntem pregătiți să intervenim", a explicat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
x close