În timp ce Ungaria extinde până pe 30 iunie 2023 înghețarea dobânzilor la creditele ipotecare, în România suntem la un pas de faliment personal.
O spun datele care arată că, din ianuarie 2023 ratele bancare ar purtea creşte cu 40%. În acest context, experții în domeniul financiar au venit cu o serie de soluţii la care, însă trebuie să fim atenți.
Toate calculele arată că după creșterile repetate ale ROBOR, indicele folosit la calcularea dobânzii pentru creditele în lei IRCC va putea genera şi el creşteri la ratele bancare.
Mai exact, pentru un credit de 250.000 de lei pe o perioadă de 25 de ani în 2021 rata era 1.348 de lei acum este 2.350 de lei, iar la un ROBOR de 10 % va ajunge la 2,863 de lei.
Vă gândiți poate că dacă luați în calcul IRCC lucrurile vor sta diferit? Nu este chiar așa, pentru că și acolo creșterile vor fi foarte mari.
Mai exact, de la o rată de 1.100 de lei în prezent este acum 1.500 de lei potrivit noilor calcule, și pentru un IRCC de 7, 25 % rata va depăși 2.000 de lei.
În acest context, există câteva soluţii aduse de experții în domeniul bancar şi anume:
- să plătești anticipat
- să reduci perioada de creditare
- amânarea plăţii ratelor
- refinanțarea cu dobândă fixă
Acestea două din urmă au beneficii doar pe termen scurt, spun experții şi trebuie să fim extrem de atenți.
"Situația nu e deloc atât de simplă în practică cu cât pare în teorie. Sigur că există niște metode prin care, în teorie, am putea să mai atenuăm acest șoc pe care îl au cei care au credite.
Însă amânarea înseamnă că trebuie să ai într-o manieră sigură certitudinea că la data încetării amânării ai posibilitatea să plătești tot ceea ce înseamnă dobândă la dobândă.
Altfel, dacă nu ai un serviciu permanent, dacă nu ai o afacere care merge, intri într-o situație și mai complicată și, așa cum ai spus de mai multe ori, ne apropiem de situația în care apare falimentul personal.
Adică nu mai ai cum să plătești ratele, banca ia controlul veniturilor pe care le ai, îți face nişte socoteli draconice, iar în măsura în care nu merge nici acest lucru, îți ia garanția, care de multe ori în România este locuința.
Este o mare problemă și aceasta a ratelor bancare și a modalității în care noi vom putea să achităm aceste rate", a explicat Mircea Coşea, analist economic, în emisiunea Decisiv de la Antena 3.