Mii de români îngenuncheați de crizele care au lovit în cascadă România aşteaptă cu nerăbdare soluţii pentru a face faţă traiului care devine din ce în ce mai greu. Din fericire avem sume generoase de bani de la Comisia Europeană, dar şi termene limită.
Ministrul investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat cine vor fi beneficiarii banilor europeni şi cum vor putea fi folosiți.
1. Vouchere pentru reparația locuinței
Pentru acest proiect există un buget de 600 de milioane de euro. Potrivit ministrului Marcel Boloş voucherele vor avea o valoare de 4.000 de lei, iar beneficiarii vor fi 220.000 de români.
"Acest număr de beneficiari îl avem în vedere ca să îi sprijinim pentru ceea ce înseamnă întreg pachetul de vouchere. După cum se observă, este un voucher pentru ceea ce înseamnă reparație casă și sau condiții de locuire.
I se mai spune și voucherul pentru reziliență socială. Sunt 3 echipamente electrocasnice incluse în acest voucher: aragaz, mașina de spălat şi frigiderul.
Uniunea Europeană încearcă să le ofere aceste forme de sprijin pentru ca ei ( n.r familiile vulnerabile) mai apoi să poată să-și reia cursul normal, firesc al vieții de familie", a explicat ministrul Marcel Boloş.
Ce cuprinde voucherul pentru reparația locuinței
"Nu discutăm de o reparație de amploare. Se pot schimba termopanele, se poate reface partea de pardoseală. De asemenea, în instalațiile sanitare se poate interveni. Sigur că vor fi situații în care nu toate se pot face deodată, ci doar una dintre ele.
Dar, dacă, de exemplu, o primărie dorește ca să se implice în acest program poate să organizeze o procedură de achiziție publică pentru mai multe case și dacă, să zicem, la o casă trebuie reparație de 2.000 de lei, la cealaltă se schimbă țiglele pe acoperiș și trebuie reparații de 5.000 de lei se poate face poate compensarea în limita acestor sume", a mai spus ministrul Marcel Boloş.
Când vor fi distribuite voucherele pentru reparația locuinței
Avem în vedere acest mecanism să îl punem la punct până la sfârșitul anului, dar de la 1 ianuarie 2023 începe implementarea.
Să ne aducem un pic aminte ce au însemnat voucherele sociale pentru produsele alimentare, fiindcă acolo a trebuit prima dată să stabilim portofoliul de beneficiari și mai apoi să emitem acele vouchere care erau destinate beneficiarilor finali.
Eu am dat un orizont de timp mai larg semestrul 1, deci 1 ianuarie 2022 până la sfârșitul lunii martie 2023, să zicem. Procedura o să o facem publică cât de curând.
2. Banii europeni pe card pentru facturi şi lemne
Există un buget pentru familiile vulnerabile în valoare de 1 miliard de euro care are termen de cheltuire până la 31 decembrie 2023.
"Fondurile europene să au ca și grup țintă persoanele și familiile vulnerabile. Trebuie doar să avem în vedere că fiecare din cei 2,4 milioane de beneficiari pe care îi avem pe voucherele sociale au corespunzător un punct de consum cu care ei figurează la furnizorul de gaze, de electricitate, de energie termică și probabil, din acest punct de vedere, ajutorul va fi pe punctul de consum şi gospodărie.
Se stimulează 2 scenarii. Un scenariu cu 1.500 de lei și unul este cu 2.000 de lei. Avem constrângerea legată de buget și mai avem 2 condiții de respectat în conformitate cu regulamentul Comisiei Europene.
Cardul este o modalitate de control a întregului mecanism foarte bun, pentru că banii de pe card nu se pot retrage, ei se pot folosi numai la POS-urile aferente", a mai spus ministrul Marcel Boloş.
Cum se vor livra banii pe card pentru facturile la energie şi gaze
"Consumurile energetice, după cum știm, sunt lunare. Deci vom încerca să facem mecanismul cât mai adaptabil și flexibil. Sunt în analiză mai multe scenarii. Dacă Coaliția decide să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2023 atunci trebuie să închidem acest mecanism în cursul acestei luni încât să ne putem face pregătirile.
3. Bani pentru facturi la energie şi gaze prin PNRR
PNRR este un contract între Comisia Europeană și statul membru.
În ultimele discuții pe care le-am avut cu Comisia Europeană am avut o atitudine destul de dură și opoziție destul de fermă în relația cu ei. Dar noi avem în spate acest contract.
Este o chestiune de discuție între părți, nu este o negociere ușoară. Ca om care am 15 ani de experiență în domeniu, cred că este perioada cea mai dură pe care o parcurg din punct de vedere al relației cu Comisia și a negocierilor. Trebuie să mergi cu argumente, cu documente și întotdeauna să te mai ajute și numele țării din care faci parte", a explicat Ministrul investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.