Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Bucată de rachetă rusească, gasită pe plajă, lângă Tulcea. FNR: "Este specifică forțelor implicate în războiul ruso-ucrainean"

Bucată de rachetă rusească, gasită pe plajă, lângă Tulcea. FNR: "Este specifică forțelor implicate în războiul ruso-ucrainean"

racheta ruseasca
Anchetă MAPN după ce o bucată de rachetă rusească a fost gasită lângă Tulcea Sursa foto: ISU Dobrogea

Tubul a fost recuperat de echipajele ISU Dobrogea, iar acum este analizat de experții ministerului.

Așadar, se conturează clar ipoteza că aceste rămășițe provin de la o rachetă rusească, după ce surse din cadrul MAPN au confirmat, pentru Antena 3 CNN, faptul că aceasta este un sistem folosit de ruși în războiul din Siria, dar și unul folosit în conflictul miliar ruso-ucrainean în zona Dombas.

Aparent rămășițele dintr-un astfel de sistem au fost descoperite pe plajă de un grup de tineri care se afla în apropiere de acesta, fiind și cei care au alertat autoritățile, care s-au deplasat la fața locului, astăzi.

Reprezentanții MApN vor stabili proveniența exactă și vechimea componentei de propulsie a rachetei, goală și fabricată din fibră de sticlă, care a ajuns dezintegrată pe teritoriul românesc. Așadar, aceasta nu reprezintă un pericol.

Însă, reprezentanții ISU avertizează populația ca în cazul în care descoperă astfel de elemente, să nu le miște sau lovească, ci să sune la 112 sau să anunţe primăria sau cel mai apropiat post de poliţie.

"Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta", a precizat ISU Dobrogea.

Nu este pentru prima dată când în România sunt descoperite astfel de segmente care provin din conflictul roso-ucrainian. Anul trecut mai multe mine de război au fost identificate pe malul mării negre de către forțele navale și distruse fără incidente.

FNR, despre corpul de rachetă descoperit: Specific forțelor implicate în războiul ruso-ucrainean

Forțele Navale Române (FNR) au transmis, întrun comunicat de presă, că au preluat de la ISU Dobrogea elementul de rachetă depistat în zona Periboina-Săcele. FNR precizează că acest element este specific forțelor implicate în războiul ruso-ucrainean.

În acest sens, Statul Major al Forțelor Navale precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase și că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Navale menționează faptul că acest tip de element de muniție nu se află în dotarea Forțelor Navale Române, este specific forțelor implicate în războiului ruso-ucrainean.

Reprezentanții FNR atrag atenția că este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol.

×
x close