Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Alertă alimentară în România! Peste jumătate din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide | Președintele Protecției Consumatorului: "Să fim de două ori mai atenți"

Alertă alimentară în România! Peste jumătate din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide | Președintele Protecției Consumatorului: "Să fim de două ori mai atenți"

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 17:05 09 Apr 2024 Modificat la 17:05 09 Apr 2024

Peste jumătate din alimentele și băuturile din Marea Britanie conțin resturi de pesticide. Cea mai mare cantitate a acestor substanțe chimice periculoase au fost descoperite în căpșune.

Substanțele pot fi periculoase pentru oameni, avertizează specialiștii. Studiul a fost realizat în baza probelor recoltate în anul 2022.

Substanțele chimice au fost găsite în mai mult de jumătate din probele de alimente și băuturi, arată testele, potrivit Sky News.

Căpșunile s-au dovedit a fi cele periculoase în ceea ce privește prezența unor toxine rezistente care pot provoca oamenilor probleme grave de sănătate.

95% din cele 120 de probe testate conțineau toxinele periculoase.

Resturi de pesticide au fost descoperite și în piersici, castraveți, caise și fasole.

Guvernul ar trebui să interzică 25 de pesticide, au spus experții. Acestea au fost descoperite în peste 3.300 de mostre testate de guvernul Regatului Unit în 2022

Alertă alimentară în România

Referitor la acest studiu făcut în Marea Britanie, Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului, Sorin Mierlea a fost întrebat care este situația din România.

"Dacă ne uităm pe alertele Uniunii Europene, vedem că, din păcate, tot mai multe produse se regăsesc în sistemele acestea de alertă ca și produse neconforme, periculoase sau care pot pune în pericol sănătatea nostră.

Când discutăm despre copii sau vârstnici, aici de două ori ar trebui să fim mai atenți.

În ultimele 10 zile au fost peste 70 de alerte de produse neconforme în țările est europene, inclusiv în România. Toate se găsesc în aplicația UE pentru protecția consumatorilor. 

Autoritățile ar trebui să fie mai drastice, să nu mai lase produsele să ajungă la raft, iar controalele să fie mai serioase pe zona de depozitare și import.

Vedem tot mai multe produse care ajung cu mare semn de întrebare în magazine sau restaurante. Acest studiu din Marea Britanie ne duce cu gândul dacă avem în România produse conforme", a spus Sorin Mierlea, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

×
x close