Aproximativ 7.000 de hectare de cartofi se preconizează că vor fi însămânțate în acest an, în Harghita, cu o mie de hectare mai puțin față de anul trecut și mai puțin de jumătate față de anul 2007.
Asta în condițiile în care românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa.
Însămânțarea cartofilor este pe final în Harghita, însă pe suprafețe mult mai mici decât până acum. De vină sunt costurile mari, spun fermierii.
Un hectar cultivat cu cartofi costă aproximativ 40.000 de lei, astfel subvenția de 1.000 de lei de la stat, este una infimă.
"Am terminat de plantat, dar mult mai puțin decât în anii trecuți. Asta din mai multe motive: scumpiri și alte probleme politice care se acumulează", a spus un agricultor.
Deși meteorologii au anunțat o vară secetoasă, oamenii speră la o recoltă de aproximativ 30 de tone de cartofi la hectar, pe care speră să-i vândă direct la poarta fermei, cu 2 lei kilogramul.
Statisticile arată că românii gătesc, în medie, aproximativ 93 de kilograme de cartofi pe an. Ne depășesc polonezii și letonii care trec de 100 de kilograme