Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Preţul la mierea românească a scăzut la jumătate din cauza importurilor din Ucraina. "E bătaie de joc"

Preţul la mierea românească a scăzut la jumătate din cauza importurilor din Ucraina. "E bătaie de joc"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:56 21 Apr 2024 Modificat la 12:39 21 Apr 2024
miere pixabay flo222
Preţul la mierea românească a scăzut la jumătate din cauza importurilor din Ucraina. "E bătaie de joc" Sursa foto: pixabay.com/flo222

Situaţia este cu atât mai grea cu cât, pe lângă importurile proaste şi ieftine care au ajuns pe piaţă, apicultorii s-au confruntat şi cu seceta şi preţurile mari la input-uri. 

O gură de aer poate veni de la ajutorul promis de stat, de 5 euro pentru familia de albine. 

Numărul apicultorilor este de trei ori mai mic, arată datele de la registrele primăriilor. În Iași, de la 3000 de persoane, acum sunt mai puțin de 900, potrivit datelor de la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Apicultorii spun că nu îi ajută nici clima, nici statul. 

Tot ei susţin că mierea o vând greu, la prețuri chiar mai mici decât erau acum 10 ani. Dacă atunci vindeau mierea polifloră cu 18 lei kilogramul, acum au ajuns să o dea cu 8 lei. "E bătaie de joc", spune o apicultoare.

Cum seceta a lovit România în ultimii ani și a fost problemă cu nectarul florilor, mulți au fost nevoiți să-și hrănească albinele cu zahăr, ca să nu moară.

Inspectorii de la Direcția Județeană pentru Agricultură au ajuns în comunele Moșna, Cozmești și Gorbanm pentru a le explica agricultorilor cum pot beneficia de un sprijin de 5 euro pe familia de albine și cum își pot întocmi dosarul pentru înregistrare.

Apicultorii au protestat la sfârșitul lunii februarie în fața Ministerului Agriculturii și au cerut sprijin, în condițiile în care piața e blocată de mierea de proastă calitate din import, iar ei rămân cu mierea nevândută.

×
x close