Antena 3 CNN Life Oameni Povestea românului care a dat lovitura cu o livadă de smochini, după ce a plantat peste 600 de pomi: „E ca un câine care nu te lasă”

Povestea românului care a dat lovitura cu o livadă de smochini, după ce a plantat peste 600 de pomi: „E ca un câine care nu te lasă”

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 16:06 10 Aug 2024 Modificat la 09:11 11 Aug 2024
valentin badea livada smochini buzau
Valentin Badea, românul care a plantat 600 de smochini în Buzău. Sursa foto: Antena 3 CNN.

Livezile de pomi fructiferi exotici nu mai sunt o raritate în România. Cu o climă în continuă schimbare și temperaturi din ce în ce mai mari, smochinii, goji sau paw-paw cresc fără probleme în țara noastră. Așa se întâmplă și la Buzău, unde smochinele s-au copt chiar mai devreme anul acesta, iar cei care doresc fructe proaspete sunt invitați în livadă.

Livada cu smochini de la Buzău are peste 600 de pomi și se întinde pe o suprafaţă totală cultivată de 8.500 de metri. Valentin Badea a povestit, la Antena 3 CNN, că a înființat plantația din pasiune şi din dorinţa de a cultiva ceva rar  în România.

„Este o producție bună. Smochinul, consider eu, e un pom credincios, ca un câine care nu te lasă. Adică el îți face fructe în fiecare an, indiferent de vreme, cel puțin cele din august, septembrie, niciun an nu putem să le pierdem. N-avem cum decât dacă, Doamne ferește, plouă cu piatră.”, spune el.

Un pom matur poate ajunge la o producţie de 100 kg, dar în medie un pom din plantaţia să produce în jur de 50 kg. Cum forța de muncă e puțună, iar smochinele trebuie valorificate în cel mult 36 de ore de la cules, soluția a fost lăsarea clienților în livada, să își adune singuri fructele. 

„Este foarte ușor dacă știi cum să le iei. Domnul de aici ne-a explicat vara trecută când am fost, trebuie doar să le iei pe cele mai coapte, un pic mai moi și le rotești un picuț. Deci nu e foarte greu.”, spun clienții.

Prețul de vânzare al smochinelor este 25 de lei kilogramul, la fel ca anul trecut. Iar fructele care nu își găsesc cumpărător sunt trimise la fabrica de dulceață pentru a fi valorificate. 

Smochinul are o durată de viaţă între 80 şi 100 de ani. Este un pom fructifer special, care nu înflorește, dar care s-a adaptat excelent în România, mai ales în urma schimbărilor climatice din ultimii ani.

×
x close