Fermierii spanioli avertizează că orezul de paella va dispărea după ce Uniunea Europeana a interzis un fungicid care proteja cultura.
Fără triciclazol, o substanță activă ce stă la baza unor produse folosite pentru combaterea ciupercilor parazite, varietatea de orez folosită la paella are șanse minime să mai poată fi cultivată.
Mai mulţi cultivatori din regiunea Valencia au anunțat că recolta lor de "orez bombă", un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 faţă de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia.
În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol după ce a decis că este dăunător pentru sănătatea umană. Fermierii susţin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest pesticid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.
Ceea ce îi nemulţumeşte în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au mici urme de fungicid.
Reducerea producţiei de orez bomba a condus la dublarea preţurilor în ultimii trei ani.