Antena 3 CNN Emisiuni Agricool O nouă legumă pe piaţa românească. Are gust de nucă şi se cultivă în Buzău: "Oamenii deocamdată nu ştiu de ea. În SUA, i se mai spune Lollipops"

O nouă legumă pe piaţa românească. Are gust de nucă şi se cultivă în Buzău: "Oamenii deocamdată nu ştiu de ea. În SUA, i se mai spune Lollipops"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:00 06 Ian 2024 Modificat la 12:40 06 Ian 2024
varza kalettes antena 3 cnn
O nouă legumă pe piaţa românească. Are gust de nucă şi se cultivă în Buzău: "Oamenii deocamdată nu ştiu de ea. În SUA, i se mai spune Lollipops" Sursa foto: Antena 3 CNN

Este vorba despre Kalettes, o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. 

Această legumă se cultivă deja în țări din vestul Europei, și este foarte apreciată pentru calitățile ei. 

Daniel Toma o cultiva deja la Balta Albă, în Buzău, din 2022. 

Frunzele de Kalettes au un gust care aduce cu cel de nucă, ceea ce le face o opțiune interesantă pentru cei care își doresc să aducă diversitate în dieta lor. 

"Nu e ca varza de Bruxelles închisă, e uşor deschisă", a explicat Daniel Toma, producător, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Kalettes are frunze cu dimensiuni mici, asemănătoare cu cele ale verzei de Bruxelles, dar sunt ondulate, ca ale verzei kale. Gustul este şi el inedit, asemănător cu cel de nucă. 

Daniel Toma şi-a spus că este o opţiune cel puţin interesantă, aşa că a cultivat hibridul în grădina sa din Balta Albă.

"Anul trecut a fost experimental, am pus un pic mai mult, dar cererea deocamdată e scăzută, am pus mai mult pentru noi şi pentru promovare.

(...) Oamenii deocamdată nu ştiu. Avem răbdare, aşteptăm ca chefii bucătari să pună în valoare şi această legumă", mai spune producătorul român.

Cum în România nu se ştia mai nimic despre această legumă, Daniel Toma s-a documentat în străinătate legat de cultivarea kalettes. 

Aşa a aflat că există trei varietăţi cu perioade diferite de plantare - pentru recoltarea timpurie, în sezon şi recoltare târzie.

"E un pic tare dacă o mânânci crudă, dar opărită e bună.

E mai bună ca varza de Bruxelles, mie unul nu-mi place varza de Bruxelles, dar asta e chiar bună", precizează Daniel Toma.

Kalettes e o opţiune numai bună pentru cei interesaţi să îşi diversifice meniul.

Hibrizii Kalettes au fost lansați în Anglia şi introduși inițial în Statele Unite sub numele de "Lollipops", care este în continuare în uz.

×
x close