Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Județul Mureș, singurul care mai produce hamei. Lucrătorii sunt din ce în ce mai greu de găsit: ”Muncim cu cine găsim”

Județul Mureș, singurul care mai produce hamei. Lucrătorii sunt din ce în ce mai greu de găsit: ”Muncim cu cine găsim”

Roxana Mihăiescu
<1 minut de citit Publicat la 16:15 03 Oct 2023 Modificat la 16:15 03 Oct 2023

Județul Mures a rămas în topul cultivatorilor de hamei, iar cele mai mari plantații sunt în apropierea Sighișoarei. Aici solul este favorabil acestei plante foarte cerută pe plan internațional pentru fabricarea berii. Echipa Agricool a fost chiar in mijlocul sătenilor, în plin proces de recoltare.

”Tractorul înainte, împinge plantele, eu le trag ce rămâne după tractor și soția le adună de pe jos să rămână așa curat hameiul. Îmi place aici la muncă, aici ne-am învățat, în fiecare an venim aici”, a declarat unul dintre muncitori, pentru Antena 3 CNN.

Suprafața de teren cultivată la Saschiz se întinde pe 60 de hectare.

”Necesită foarte multă forță de muncă manuală, se găsesc lucrătorii foarte greu…Deci muncim cum găsim și cu cine găsim”, a declarat Burje Dorian, șef fermă Saschiz.

După ce este recoltat din câmp, hameiul ajunge în fabrică pentru a fi prelucrat.

”Cel mai mult contează calitatea, să aibă acizi. Procesul de uscare durează aproximativ 3 ore de la intrarea în uscător până la ieșire”, a mai spus Burje Dorian, șef ferma Saschiz.

România produce doar 10% din cantitatea de hamei necesară pentru berea care se produce în țară. Restul vine din import. Ultimii ani au dus la o restrângere drastică a suprafeței cultivate, care acum e de 10 ori mai mică decât înainte de Revoluție.
 

×
x close