Baigli, sau cozonacul unguresc, este la mare căutare în această perioadă. Pe lângă gustul tradiţionalului cozonac, cantitatea de umplutură face diferenţa. Cofetăresle îşi dau toată silinţa pentru a face cel mai bun baigli.
"Reţeta e secretă, dar inima prăjiturilor noastre e umplutura pe care o facem tradiţional şi 100% hand made. Reţetele le-am învăţat de la mama, soacra mea şi de la bunica mea. Trebuie foarte multă răbdare, pentru că prăjitura are suflet", a declarat Korodi Kincso, cofetăreasă.
Proprietarul manufacturii din Miercurea Ciuc spune că abia face faţă comenzilor.
"Înainte de toate sărbătorile avem comenzi cam mari. Avem foarte multe comenzi la baigli tradiţional. Avem cinci feluri de baigli", a precizat Horvat Istvan, patronul manufacturii.
Baigli sau beigli este un cozonac unguresc cu umplutură de nucă sau mac. Baigl nu se aseamănă cu cozonacul românesc tradiţional şi este mai mult o ruladă cu aluat subţire şi foarte multă umplutură.
Ingrediente pentru baigli sau cozonac unguresc
Pentru aluat:
- 200 g unt
- 500 g faina
- 150 ml lapte călduţ
- 70 g zahăr pudră
- 10 g drojdie proaspătă
- 2 gălbenuşuri
- 1 esenţă de vanilie
- coaja de la o lămâie
- sare
Pentru umplutura de nucă:
- 100 ml lapte
- 250 g nucă măcinată
- 70 g zahăr
- 70 g stafide
- 1 esenţă de vanilie
- coaja de la o lămâie
Pentru umplura de mac:
- 250 g mac măcinat
- 100 ml lapte
- 70 g zahăr
- 70 g stafide
- 1 esenţă de vanilie
- coaja de la o lămâie