Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Mâncarea viitorului care crește sălbatic în România: Algele Ulva | Cercetători din mai multe țări au venit să le studieze

Mâncarea viitorului care crește sălbatic în România: Algele Ulva | Cercetători din mai multe țări au venit să le studieze

Mâncarea viitorului crește sălbatic în România, mai exact în Lacul Ursu de la Sovata. Cercetători de America, Germania și Ungaria să studieze algele ulva și posibilitatea creșterii lor într-un mediu artificial.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2024   •   16:43

 Algele au o valoarea nutrițională foarte bună și reprezintă o minune că ele cresc aici, spun specialiștii. Algele ulva cresc în Lacul Ursu la 3 metri și jumătate adâncime. Acestea au o dezvoltare foarte rapidă și o valoare nutrițională foarte bună, spun cercetătorii care desfășoară la Sovata un amplu studiu în acest sens.

"Ulvele sunt considerate un nutrient al viitorului. Este un consorțiu european din care facem și noi parte, care studiază ciclul anual al acestor ulve și cultivarea lor", declară Peter Hantz, cercetător. 

"În alge, și în special în cele de apă săraă, se găsesc foarte multe elemente nutritive cum ar fi aminoacizii esențiali, cam tot ceea ce se găsesc în substanțele de origine vegetală", precizează doctor inginer Liviu Todoran, specialist în alimentație.

Studiul presupune monitorizarea plantelor şi a dinamicii apei sărate din Lacul Ursu timp de an. Biofizicianul, Peter Hantz este specialistul care a explorat adâncurile Lacului Ursu din Sovata.

"Ulva este foarte interesantă că are nevoie de un hormon vegetal să aibă o morfogeneza corectă, o dezvoltare corectă, dar aceste hormon vegetal nu este produs de el însuși ci e produs de niște bacterii care cresc în jurul lui", declară Peter Hantz. 

Cercetările care se desfasoara la Sovata cu specialisti din Ungaria, Germania şi SUA pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, la nivel international fiind un mare interes pentru cresterea algelor.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close