Este criză de oameni în acest domeniu de activitate, iar salariile nu sunt deloc mici.
Combinele moderne sunt cel mai greu de manevrat, orice mică eroare poate trimite utilajul de 400.000 de euro în service, chiar în perioada activităţilor agricole.
Cu toate eforturile de a face meseria atractivă, oferind salarii generoase și investind în utilaje de top, fermierii se plâng că găsirea tinerilor dornici să mânuiască utilajele de sute de mii de euro devine tot mai dificilă.
Cel puţin 300 de tractorişti lipsesc fermelor româneşti, conform estimărilor asociaţiilor agricole care au făcut şi un memoriu către Ministerul Agriculturii.
"Există acest miraj al străinătăţii care e aşa ca un El dorado pentru tinerii din mediul rural. De multe ori pleacă, câştigă la fel sau mai puţin (...) şi se întorc înapoi în ţară reîncercând să se angajeze.
Un mecanizator competent care nu este neapărat la început de drum câştigă în medie undeva la 6.000 de lei net în fermele noastre", a spus Cristian Andrici, fermier, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.
Mecanizatorii cu ani de experienţă spun că tinerii vor să muncească puţin şi pe bani mulţi. Şi chiar şi asa sunt greu de convins.
"E fuga asta după bani repede şi timp scurt de lucru.
E evoluat foarte mult din punctul ăsta de vedere. E un lucru care văzut de mine este unul din aspectele care a revoluţionat agricultura în ultimii ani", spune Iulian Ungureanu, mecanizator.
Salariile în branşă pot ajunge la 14.000 de lei pentru un specialist care mânuieşte utilajele cu multe computere la bord.
Asociaţiile agricole au estimat că deficitul de tractorişti specializaţi este de peste 300 de persoane.