Turiştii australieni care au ajuns la biserica fortificată din Apold au avut parte de o primire specială. Aceştia au putut coace pâine tradiţional, pe foi de varză, în cuptor de lut. Mai mult, localnicii i-au implicat imediat în activităţile de la cetate şi pe oaspeţi, care au copt pâine tradiţională.
Localnicii spun că ordinea ingredientelor este importantă. Prima este apa, apoi urmează sarea. După ce se învart de mână şi sarea se topeşte, se adaugă cel mai important ingredient, făina.
Pâinea tradiţională zonei are la bază o maia. Localnicii spun că se păstrează o bucată din aluat, iar cu cât este mai veche maiaua cu atât mai bună este pâinea.
Turiştii au frământat de mână aluatul şi au asistat la procesul inedit de coacere al păinii din Apold.
Secretul este coacerea pe foi de varză, specifică zonei.
Nici după scoaterea din cuptor nu s-a terminat munca. Oaspeţii au putut să participe şi la baterea pâinii.
Turiştii australieni au fost încântaţi de oamenii şi de gastronomia din Apold.