Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Ideea inovatoare cu care un român şi-a făcut o afacere de succes la Pleşoiu. Un kilogram se vinde cu 25 de lei în pieţe

Ideea inovatoare cu care un român şi-a făcut o afacere de succes la Pleşoiu. Un kilogram se vinde cu 25 de lei în pieţe

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 18:00 18 Sep 2023 Modificat la 18:00 18 Sep 2023

Strugurii de solar au devenit noua modă în viticultură. Un ciorchine crescut printre roșii poate ajunge și la trei kilograme. 

Ideea a fost preluată de la fermierii din Republica Moldova și a fost implementată pentru prima dată în România la Pleşoiu, în Olt. 

Primii struguri de solar din recolta de anul acesta au ajuns deja în piețe. Secretele unei afaceri de succes le-am aflat de la Ion Păunel, în emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

"Un ciorchine din acesta ajunge cam la 2,5 kg spre 3 kilograme", spune Ion Păunel.

Uriaşi şi delicioşi - aşa arată strugurii cultivaţi de Ion Păunel în solarul cu roşii, la Pleșoiu.

"Suntem în anul doi de recoltat, strugurii arată aşa cum îi vedeţi şi dvs, foarte mari şi foarte gustoşi, foarte aromaţi", mai spune agricultorul.

Avantajul cultivării viței de vie în solar este unul important. Strugurii sunt timpurii și, cel mai important, sunt ocrotiți de boli și dăunători, iar stropirile cu substante chimice nu se fac.

"Nu există tratament fito-sanitar pe aceşti struguri. Mi-am propus anul aceste să stropesc de 4-5 ori cu zeamă bordeleză, pentru că oricum e recunoscută în agricultura eco sau bio, dar timpul nu mi-a permis", mai spune fermierul.

Legumicultorul îi cultivă dupa o metoda nouă - pergolă de dirijare. Astfel, producția este mult mai mare decât într-o plantație clasică.

Anul acesta, strugurii adunaţi de pe o singură plantă din solar au depăşit 20 de kilograme.

"Am avut exemplare de la 800 de grame până la 2,5-3 kilograme şi ceva pe un strugure. Am avut şi viţă care a avut 20-25 de kilograme", susţine agricultorul.

Prima tranșă de struguri de masă crescuți în solar s-a vândut pe piață cu 20-25 de lei/ kg, iar acum prețul a ajuns la 10-12 lei/kg. 

Ion Păunel își vinde marfa în Sibiu, dar speră ca astfel de culturi să se extindă și strugurii românești să ajungă și în supermarketuri, dar și peste hotare.

×
TOP articole
x close