Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Fructele sălbatice pline de antioxidanţi şi vitamina C cunoscute drept "aurul negru" al munţilor

Fructele sălbatice pline de antioxidanţi şi vitamina C cunoscute drept "aurul negru" al munţilor

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:46 27 Aug 2022 Modificat la 14:58 20 Mar 2023
fructe salbatice aurul negru
Fructele sălbatice pline de antioxidanţi şi vitamina C cunoscute drept "aurul negru" Sursa foto: Antena 3

Afinele din sălbăticie au proprietăţi mult mai importante faţă de cele de cultură. Atât aroma cât şi conţinutul de vitamine pot varia considerabil. Cu toate acestea, tot mai puţini sunt cei care se încumetă să urce după ele să le culeagă. 

Faţă de cele de cultură, afinele sălbatice sunt mai mici, au o culoare mai închisă şi gust astringent, pentru că au o cantitate mai ridicată de antioxidanţi decât cele tradiţionale.

"Este foarte indicat, în primul rând în întărirea sistemului circulator, a vaselor de sânge, a capilarelor de sânge la nivelul nervului optic al globului ocular. De aici erau cunoscute tratamentele pentru întărirea vederii", explică Liviu Todoran, dr. ing. specialist alimentaţie.

"Fructificaţia bună începută anul acesta, a avut de suferit din cauza condiţiilor meteo, în speţă îngheţurile târzii, care a afecrat producţia, au mai fost şi perioade cu grindină", spune Romică CIf, şef ocolul silvic Răstoliţa.

Un kilogram de afine de pădure costă pe piaţă în jur de 20 de lei.

Beneficii ale consumului de afine

  • Afinele susțîn tractul urinar. Un beneficiul major al afinelor este faptul că acestea susțin sănătatea tractului urinar și s-au dovedit adevărate remedii pentru combaterea infecțiilor urinare. Grație substanțelor din componenţă, afinele împiedică bacteriile să se depună pe pereții din interiorul tractului urinar și să provoace infecții. În plus, au un pH alcalin și au capacitatea de a stimula digestia.
  • Afinele protejează sistemul cardiovascular. Conținutul mare de polifenoli, dar și de potasiu și magneziu contribuie la menținerea sănătății inimii. În plus, afinele reduc colesterolul rău, curățând vasele de sânge și au capacitatea de a regla tensiunea arterială, astfel că persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale inimii ar trebui să le consume zilnic.
  • Afinele previn diabetul. Dat fiind că afinele conțin puțin zahăr și mulți antioxidanți, dar și nutrienți care reduc glicemia și îmbunătățesc metabolismul zahărului în sânge, pot fi consumate cu încredere de persoanele care au diabet, dar și de cele care prezintă risc crescut de a-l dezvolta. Practic, 148 de grame afine conțin doar 15 grame de zahăr.
  • Afinele susțîn sistemul imunitar. Afinele au cea mai mare capacitatea antioxidantă dintre toate fructele, aspect care le transformă în aliați ai sistemului imunitar în lupta cu răcelile, virozele, dar și alte boli care sunt de natură virală sau bacteriană.
  • Afinele îmbunătățesc memoria. Conținutul mare de flavonoide al afinelor îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, iar studiile au demonstrat că persoanele care le consumă regulat au un risc scăzut de dezvoltare a tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
  • Afinele susțin pierderea kilogramelor în plus. Afinele fac parte din categoria fructelor care sunt recomandate în dietă. Dincolo de conținutul mic de zahăr, acestea conțin fibre care favorizează digestia și stimularea secreţiei gastrice și a sucurilor digestive, ia cercetătorii au demonstrat că persoanele care introduc afine în dietă scapă mai ușor de grăsimea din zona abdominală.
  • Afinele îmbunătățesc vederea. Conform studiilor, afinele, grație antocianozidelor din compoziție, previn problemele oculare  preveni, cum ar fi degenerescență maculară, cataractă, miopia și hipermetropia, dar și uscăciunea ochilor și infecțiile.
×
x close