Fermierii nu vor mai fi obligați să importe din Ungaria materialul atât de necesar culturii. Singura fabrică de compost pentru ciuperci din România se află în localitatea Axinte. Construcția exista, dar proiectul fusese abandonat.
Cu investiții importante fabrica a fost pusă pe picioare și acum scoate prima producție la compostul pentru ciupercile Champignon. Puiu Ilisei folosește doar gunoi de grajd de la propria fermă de pui.
"Practic compostul folosește ca materie primă paie de grâu și gunoi de pasele de grași de pasăre. Paiele se înmoaie cu apă din lagune și se bagă balotul până ies toate bolile de aer din el, se ține aici nu foarte mult timp, după care se duce și începe amestecul între paie și gunoiul de grajd", spune Puiu Ilisei.
Cu ajutorul unui utilaj paiele și gunoiul se amestecă, apoi sunt depozitate într-un buncăr și lăsate la fermentat. Dintr-o șarjă de 250 tone de materie primă cât se poate prelucra o dată rămân aproximativ 160 tone de compost.
Fabrica unica din România, reintrodusă în circuitul economic
"Compostul pe care noi îl producem aici are trei faze de producție. Faza întâi care este decât o fază de pasteurizare, de fermentare. Faza a doua în care compostul se sterilizează complet și re însămânțează. Se poate vinde și așa, se poate vinde și faza a doua, dar nu este foarte bun pentru ciuperca, iar faza a treia compostul însămânțat se reîntoarce în tunelul de incubație și practic miceliu încolțește", mai spune Puiu Ilisei.
Întreg procesul durează în total aproximativ 50 de zile, iar fermentația este una aerobă.
"Pe acoperiș noi avem o întreagă instalație care preia temperatura, o duce la niște calculatoare în spate. În funcție de temperatura din compost, bag aer sau nu. Fermentația ajunge undeva la 80°. Noi vedem că avem acces la calculatoare, pe telefon. Așa vezi temperatura îi mai dai ventilație, îl mai răcești", mai explică Puiu Ilisei.
Fermier: "Nu mai vrem să importăm"
În ultimii ani, din cauza prețurilor prea mari la compostul adus din străinătate, producătorii de ciuperci din sudul țării au intrat în faliment. Fermierul își dorește să poată astfel să ofere materie primă celor care vor să înceapă o afacere în domeniu, la prețuri decente.
"Compostul adus din alte țări faza a treia vorbim aici și are un preț undeva la între 185 și 200 euro pe tonă acolo, fără transport, iar transportul mai este undeva la 1.500 euro pe 20-22 tone, cât încape într-un TIR estimativ. Așa va fi undeva sub 150 euro pe toană. Să sperăm că o să avem ciuperci ieftine, să nu mai importăm", mai spune Puiu Ilisei.
Fabrica se întinde pe o suprafață de 23.300m² și a costat peste 840.000 euro.