Cocenii sunt vânduți pe post de combustibil solid, impregnat cu rășină, utilizat în aprinderea grătarelor și a altor aparate de gătit în aer liber. Au ajuns și la 10 euro câteva bucăți în magazinele din Germania!
Potrivit specificațiilor de pe etichetă, sunt uscați și apoi tratați pentru a produce căldură și flacără pentru gătit. La noi, cocenii sunt combustibilul săracului. Oamenii care curăță porumbul păstrează cocenii la loc uscat, pentru a alimenta sobele.
Mulţi bătrâni fac și acum focul în sobe cu coceni de porumb. Asta pentru că se aprind foarte repede și nu îi costă nimic.
În magazinele din Germania, un pachet cu 15 bucăţi se vinde cu 8 euro
În urmă cu câțiva ani, oamenii mergeau în număr mare pe câmp după recoltatul porumbului și adunau cocenii rămași în urmă combinelor. Acum, utilajele folosite la treierat toacă porumbul în întregime, și se aleg doar boabele. Resturile rămân pe loc pentru a îngrăsă terenul.
Cocenii impregnați cu rășină se găsesc și la noi, la 25 de lei pungă de jumătate de kilogram.
Sunt prezentați că fiind combustibil de aprins grătarul care arde mai curat și produce mai puțin fum, în comparație cu alte tipuri de combustibili solizi, cum ar fi cărbunele.