Din anul 2016, produsul „salam de Sibiu” este protejat ca brand românesc de Uniunea Europeană prin sistemul de denumire de indicație geografică protejată.
Producătorii români de Salam de Sibiu i-au convins pe specialiștii americani de siguranță alimentară că respectă standardele legale în domeniu, atât în România, cât și în Statele Unite.
Food Safety and Inspection Service a fost instituția care a restabilit eligibilitatea României de a exporta în Statele Unite produse din carne de porc, provenite din unități românești certificate.
"Este un real succes, pentru că și noi, și prin Asociația Română a Cărnii, ne chinuim de peste 10 ani de zile să reușim să exportăm în State.
Știm că și FDI-ul lor, autoritatea lor sanitar-veterinară, este foarte exigentă în ceea ce privește standardele de calitate la care trebuie să produci pentru a putea exporta în Statele Unite. Sigur că, acum, munca cea mai grea este să și reușim să găsim clienții care să ne cumpere marfa, dar nu am dubii că vom face o treabă bună și aici", declară oficialii firmei producătoare.
În total, vorbim de patru firme care produc nu numai salam de Sibiu, ci și alte mezeluri crud-uscate.
Singurele restricții țin de protecția împotriva pestei porcine, în condițiile prezenței acestei boli care afectează suinele pe teritoriul României.