Socata a devenit atât de populară încât a cucerit și cofetăriile, dar și gelateriile.
„E perioada socului, acum a înflorit și ar trebui cules. Trebuie cules acum, când este înflorit. Și aici se vede o comparație, că aceștia sunt boboci”, ne explică nepoata doamnei Dorina din Luieriu.
Cât mai înflorite trebuie să fie florile de soc din care se prepară delicioasa băutură care ne încântă de generații. Până ajunge însă nepoata cu florile se fac pregătirile. Un borcan de 5 litri se spală bine și se adaugă apă de izvor.
Mătușa Dorina știe exact de ce este nevoie pentru ca licoarea să iasă ca în copilărie.
„Miroase fain, plăcut și au un gust bun”, spune mătușa, în timp ce analizează atent florile culese de nepoată.
Pentru cei 5 litri de apă e nevoie de aproximativ 10-12 flori mari de soc, curățate de codițe, pentru a nu da gust amărui.
„Se bagă florile, se taie lămâia și la cinci litri un kil de zahăr. Eu așa îl fac. Amestecăm să se topească zahărul și amu punem în borcan”, ne explică mătușa Dorina.
Compoziția se lasă apoi să stea câteva zile pentru ca gustul să se desăvârșească. După aceea este gata de savurat.
Aroma unică este atât de îndrăgită, încât cofetarii au început să încerce fel de fel de rețete cu soc
Socul nu este doar bun, ci și sănătos, fiind folosit totodată și în diverse preparate medicinale pentru tratarea unor boli de piele sau de stomac.