Apicultorii cer ajutor de la Guvern de 15 euro pentru familia de albine după un an dezastruos. Crescatorii de albine spun că a scăzut consumul peste tot în Europa, iar costurile sunt tot mai mari.
În Caraş, de exemplu, albinele sunt hrănite artificial de anul trecut, după ce, din cauza ploilor, insectele nu au mai putut aduna nectar și polen, nici măcar pentru propriul consum.
Situaţia este atât de gravă în Caraş Severin, încât albinele sunt ţinute în viaţă cu apă şi zahăr. Nu au putut să producă miere nici măcar ca să se hrănească. De vină sunt variaţiile mari de temperatură din primăvară, dar şi ploile abundente din perioada de înflorire.
Citeşte şi: Trei semne ca să recunoşti ouăle de ţară, înainte de a le cumpăra. Mulţi români sunt păcăliţi de producători
"Un an foarte greu. Apicultorii în acest an nu au făcut miere nici măcar pentru hrana albinelor. Producţie, marfă nu discutăm. Nu se mai achiziţionează miere. Mierea se vinde foarte greu, mierea românească în special”, declară preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin, Ida Şuta, pentru Antena 3 CNN.
Oamenii cer ajutor autorităţilor pentru a nu renunţa la ceea ce fac de o viaţă.
"Este un an foarte greu pentru apicultura românească. Pot să spun că este un an de cumpănă şi asteptăm un ajutor din partea Guvernului. Având în vedere că albina este o insecta preţioasă şi utilă ar trebui protejată şi ar trebui ajutaţi apicultorii, pentru că sunt mulţi care se gândesc să renunţe la activitate”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin.
Situaţia este cu atât mai gravă, atrag atenţia apicultorii, cu cât depozitele sunt pline cu miere din anii trecuţi, iar piaţa e invadată de marfă de proastă calitate din China si Ucraina, cu preţuri mai mici.