Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Afacerea de succes a unui român care cultivă planta ce l-a uimit pe Regele Charles. "Poate fi consumată ca atare sau făcută compot, gem, sos pentru mâncare"

Afacerea de succes a unui român care cultivă planta ce l-a uimit pe Regele Charles. "Poate fi consumată ca atare sau făcută compot, gem, sos pentru mâncare"

Un român are o plantaţie unică la noi în ţară, în Transilvania, unde cultivă cu succes o plantă din străinătate.

de Georgiana Adam    |    18 Mai 2024   •   10:00

Este vorba despre Mircea Muntean şi plantaţia sa, unică în România. Românul are o plantă originară tocmai din Tibet, care acum aduce profit frumos şi fermierilor de la noi. 

În plus, din ea oamenii locului au preparat una dintre prăjiturile preferate ale regelui Charles.

"Am crescut cu planta asta, mâncam primăvara, mi se pare foarte bună. Şi acum 14 ani, într-o delegaţie de afaceri în Hamburg, am vizitat pe cineva în zona rurală, unde am văzut cum arată o cultură de câmp.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Şi am fost inspirat de acolo, am vorbit cu acel fermier, am adus 2.000 de rădăcini din soiul german pe care am început să le adaptez aici", a povestit Mircea Muntean, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Acum, câmpurile cu rubarbă de pe plantaţia lui Mircea Muntean se întind cât vezi cu ochii. După 14 ani, e timpul ca totul sa fie reorganizat, pentru a regenera planta.

"Pentru a o transforma din hobby în afacere, cultura trebuie să o organizăm altfel şi să lucrăm mecanizat. Acest lucru reduce costurile, permite repetitivitate şi o mai mare productivitate", mai spune românul.

Plantaţia din apropierea Sighişoarei îl face pe Mircea să simtă gustul profitului. 

Planta devine din ce în ce mai populară pe măsură ce şi gusturile oamenilor se educă, iar proprietăţile rubarbei sunt cunoscute.

"Nu am dat niciodată ierbicid, îngrăşământ, nu e cultura asta certificată bio, dar de nouă ani de când e aici, s-a lucrat mecanizat, fără nicio intervenţie chimică", precizează Mircea Muntean.

"Are enorm de multă vitamina C, magneziu, calciu, fosfor, vitamine şi minerale.

Peţiolul plantei poate fi consumat ca atare, proaspăt după ce îl curăţăm puţin de pieliţă. E răcoritor, acru, foarte bun pentru organism.

A doua utilizare cea mai simplă este prepararea lui drept compot. Dar se face şi prăjitură, plăcintă, sosuri pentru mâncăruri, gemuri", completează românul din Transilvania.

De altfel, delicioasa prăjitură cu rubarbă a făcut senzaţie si a ajuns preferata regelui Charles în periplurile sale prin Transilvania.

"Actualul rege al Marii Britanii este un fan declarat al regiunii noastre şi al produselor care se pot găsi aici", a încheiat Mircea Muntean.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close