Antena 3 CNN Economic Zece miliarde de dolari ar putea fi şterse din profiturile companiilor americane din cauza creşterii dolarului

Zece miliarde de dolari ar putea fi şterse din profiturile companiilor americane din cauza creşterii dolarului

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 11:56 30 Oct 2022 Modificat la 11:56 30 Oct 2022
New Project (3)
Zece miliarde de dolari ar putea fi şterse din profiturile companiilor americane din cauza creşterii dolarului Sursa foto: Profimedia Images

Forța dolarului a afectat profiturile din SUA pe tot parcursul anului, afectând producătorii de orice, de la jucării pentru copii la țigări. Investitorilor le este din ce în ce mai greu să ignore această tendință, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de impactul asupra cererii.

"Ca investitor, încerci să te lămurești - este ceea ce văd o problemă de translație sau o problemă de cerere?", a declarat Jack Caffrey, manager de portofoliu la JPMorgan Asset Management.

Problema de translație se referă la modul în care un dolar mai puternic reduce valoarea relativă a vânzărilor realizate în valută atunci când acestea sunt convertite înapoi în dolari. Măsurat în raport cu un grup de alte monede de pe piețele dezvoltate, dolarul a crescut cu 17% în primele trei trimestre, atingând cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani.

Jonathan Golub, șeful departamentului de strategie pentru acțiuni americane de la Credit Suisse, estimează că, pentru fiecare creștere de 8 până la 10 puncte procentuale a indicelui dolarului, aceste efecte de conversie reduc cu 1 punct procentual câștigurile pe acțiune în cpmpaniile din S&P 500.

Cu câștiguri estimate la 480 de miliarde de dolari, mișcarea din acest an ar reduce profiturile din trimestrul al treilea cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Unii investitori estimează că efectele de conversie ar putea fi chiar mai mari. Michael Walker, manager de portofoliu la AllianceBernstein, a sugerat că mișcarea din acest an ar putea șterge aproximativ 3% din profiturile întregului indice pentru anul în curs, potrivit Mediafax.

Mulți investitori sunt dispuși să treacă cu vederea astfel de efecte dacă sunt încrezători în puterea de bază a unei afaceri. De exemplu, atunci când Microsoft și-a redus previziunile de venituri cu aproximativ 500 milioane de dolari la începutul acestui an, acțiunile sale și-au revenit după o scurtă cădere și au închis ziua în teritoriu pozitiv.

Cu toate acestea, mai îngrijorător este ideea scăderii cererii, în condițiile în care rivalii care produc și vând în monede mai slabe par acum mai ieftini.

Un motiv cheie pentru recenta întărire a dolarului este perspectiva economică mai bună din SUA, în comparație cu multe alte țări, ceea ce înseamnă că cererea ar putea scădea chiar și fără concurență suplimentară.

Atunci când Levi Strauss a raportat în iunie rezultatele celui de-al doilea trimestru, compania a suferit o lovitură de translație din cauza dolarului puternic, dar a subliniat că are în continuare o evoluție bună în Europa. Cu toate acestea, în momentul în care a raportat rezultatele celui de-al treilea trimestru și o altă lovitură de schimb valutar la începutul acestei luni, directorul executiv Charles Bergh a declarat că clienții angro din Europa sunt "prudenți" și a prezis o nouă slăbiciune "pe măsură ce iarna începe să lovească".

Pe lângă perspectivele economice ceva mai puțin sumbre din SUA, forța dolarului a fost încurajată de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor din SUA. În timp ce dolarul a scăzut de la maximele înregistrate la sfârșitul lunii septembrie, deoarece investitorii au pariat pe o încetinire a creșterii ratelor dobânzilor de către Fed, o slăbire semnificativă a dolarului este puțin probabilă până când Fed nu va începe efectiv să reducă ratele. Banca centrală a semnalat că nu este pregătită să facă acest lucru până când inflația nu atinge ținta de 2%.

Săptămâna aceasta, Apple a prezis că impactul cursului de schimb valutar asupra activității sale se va înrăutăți și mai mult în restul anului, reducând veniturile sale cu aproximativ 10% în următorul trimestru.

×
Etichete: Financial Times
x close