Antena 3 CNN Economic Vouchere de 7.000 de euro pentru români. Anunțul a fost făcut de autorități | Banii vor merge atât la adulți, cât și la copii

Vouchere de 7.000 de euro pentru români. Anunțul a fost făcut de autorități | Banii vor merge atât la adulți, cât și la copii

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 00:00 25 Oct 2023 Modificat la 00:00 25 Oct 2023
bani lei
Vouchere de 7.000 de euro pentru români. Mii de persoane vor putea beneficia de această măsură Sursa foto: Getty Images

Aproximativ 3.200 de persoane cu dizabilități au primit deja vouchere pentru tehnologie asistivă, iar valoarea acestora ar putea crește de la 5.000 de euro la 7.000 de euro, potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Monica-Violeta Solomie.

Potrivit acesteia, intenția este și de a lărgi gama de tehnologie, care va putea fi accesibilă atât copiilor, cât și persoanelor adulte, inclusiv celor care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieșirea la pensie.

"Tocmai am încheiat unul dintre proiectele care a vizat angajabilitatea, creșterea angajabilităţii persoanelor cu dizabilități. Partea noastră a fost asigurarea tehnologiei asistive, proiect în care aproape 80% dintre indicatori i-am atins. În unele situații, indicatorii au fost mai mult decât 100% atinși, în altele mai puțin.

Culmea, indicatorul cel mai puțin atins a fost cel al adaptării locului de muncă. Doar cinci angajatori de la nivel național au solicitat și au obținut finanțare pentru adaptarea locului de muncă, deși locul de muncă adaptat reprezintă una dintre pârghiile principale pentru menținerea unui loc de muncă de către persoanele cu dizabilități.

De ce spun că proiectul a fost totuși unul de succes? Pentru că pentru prima oară s-au acordat vouchere și s-a decontat tehnologia asistivă atât de necesară persoanelor care întâmpină bariere de mediu, bariere de comunicare, bariere în informație.

La momentul acesta, pot să vă spun că aproximativ 3.200 dintre persoane au primit efectiv voucherele respective. Noi ne-am gândit inițial la un număr de 4.000 de persoane.

Proiectul acesta intenționăm să-l continuăm la un nivel mult mai apropiat de cerințele şi aşteptările beneficiarilor noştri.

Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 euro la 7.000 de euro şi, mai ales, să lărgim gama de tehnologie asistivă pe care o vom furniza.

Iar ca un lucru foarte bun, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie", a spus Monica-Violeta Solomie, potrivit Agerpres.
 
Potrivit acesteia, numărul persoanelor cu dizabilități se ridică la aproape 1.000.000 şi constituie grupul "cel mai vulnerabil dintre cei vulnerabili".
 
"Vulnerabili, pe de o parte, nu atât datorită handicapului, deşi şi aceasta este o mare problemă, ci din cauza condiţiilor în care trăiesc, mulţi la limita sărăciei, la limita educaţiei sau chiar în absenţa acesteia, mulţi fără sprijin, fără locuri de muncă în primul rând, fără locuinţe, mulţi cu părinţii în vârstă, aflaţi în prag de epuizare fizică şi psihică, care îşi continuă munca zi de zi alături de copiii lor.

Într-adevăr, în jur de 17.000 de persoane se află în sistemul rezidenţial, dar restul, peste 800.000, se află afară, în comunităţi, şi totuşi nu-i vedem. Nu-i vedem în primul rând din cauza lipsei infrastructurii, în al doilea rând din cauza lipsei educaţiei, a oportunităţilor, a locurilor în care să poată fi vizibili, să poată fi auziţi: muncă, şcoală, comunitate", a susţinut ea.

×
x close