Vom avea parte de cel mai scump Crăciun din ultimele două decenii. De la cârnaţi afumaţi, ceafă de porc și până la coşul cu produse tradiţionale, toate s-au scumpit. Prețul specialităților din carne de porc a crescut cu 15% asta pentru că acum și porcul românesc se găsește tot mai greu, mai ales după ce pesta porcină africană a pus la pământ sectorul. Așa se face că jumările sau șoriciul au ajuns produse de lux și se vând la o sută de lei kilogramul.
În măcelăriile de specialitate se vând sute de kilograme de porc în această perioadă, dar cele mai căutate sunt produsele tradiționale. Însă gustul autentic românesc se plătește scump anul acesta. Kilogramul de tobă se vinde cu 77 de lei, caltaboșul cu 55 de lei, iar șoriciul și jumările costă o sută de lei.
Georgiana Iuzic, reporter: În pragul sărbătorilor, un coș cu produse tradiționale costă aproximativ 500 lei și conține șorici, pârliți, cârnați afumați, jumări, caltaboș, tobă și multe alte produse.
Față de anul trecut, prețul produselor de sărbători a crescut cu 15%. Asta pentru că porcul românesc aproape a dispărut de pe piață după pesta porcină africană care a ucis sute de mii de animale. Din ce este pe piață, doar 20% este proc românesc, restul provine din import.
Cristina Mihai - comerciant: Șoriciul s-a scumpit în ultima perioadă cel mai mult, dar și toba și produsele de casă, caltaboș, lebăr, care au un proces mult mai amplu de pregătire. Abatoarele române se găsesc din ce în ce mai puține, porcul nu-l găsim efectiv cum îl găseam înainte.
Nu doar în măcelării prețurile au crescut acum înaintea sărbătorilor, ci și în piețe acolo unde produsele din carne de porc costă mai mult decât anul trecut. De exemplu, mușchiul de porc se vinde acum la 41 de lei kilogramul, cu 46% mai scump față de anul trecut, iar cârnații proaspeți au ajuns la un preț de 44 de lei, cu 28% mai mult decât sărbătorile trecute.