Antena 3 CNN Economic Virgil Popescu, ministrul Energiei, explicaţii despre noua ordonanţă a energiei adoptată de Guvern

Virgil Popescu, ministrul Energiei, explicaţii despre noua ordonanţă a energiei adoptată de Guvern

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 10:50 11 Noi 2022 Modificat la 11:12 11 Noi 2022
virgil popescu
Virgil Popescu, ministrul Energiei, explicaţii despre noua ordonanţă a energiei adoptată de Guvern Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prețul asigură finanțarea investițiilor, va stabiliza prețurile și în jur de o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Sistemul este destul de ingenios, în Franța există un sistem similar unde intră doar de energia nucleară. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie", a spus Popescu.

"Pentru anul 2023 estimăm o cantitate, cam o treime din piața de energie, care se va regăsi în sistem. În momentul de față putem vorbi despre o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizori care va permite menținerea acestor plaje, așa cum a spus și primul ministru, de 0,68 de bani pentru persoanele fizice care consumă până în 100 de kW, 0,80 de bani pentru cei care consumă până în 255 de kW și posibil 1,3 lei, prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor. 

De asemenea, 1 leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în Ordonanța 119. 

Cred că acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism. 

Eu aștept modificările în Parlament, însă transmit același mesaj, pe care l-am transmis tuturor românilor încă de la aprobarea Ordonanței 119. Aceștia au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde prețul este sub 0,80 bani, mai puțin decât plătesc cei care consumă până în 255kw”, a mai explicat Virgil Popescu.

Întrebat dacă prețul de 1,3 lei/kWh ar putea intra în vigoare înainte de 1 ianuarie, ministrul Energiei, a declarat că ”este o decizie care trebuie luată în Parlament, în Comisia de industrii și servicii”.

"Toate costurile pe care le avem la Ministerul Energiei certificate de către Autoritatea de Reglementare ne arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depășit bugetul estimat. Vorbim, în momentul de față, de plăți făcute de aproximativ cinci miliarde de lei. S-au vehiculat sume foarte mari și vorbim inclusiv de decontări din cursul lunii august", a spus ministrul. 

Virgil Popescu a mai explicat și motivul pentru care a fost ales un preț de 1,3 lei/kWh. 

"Trebuie să știți că 1,3 lei, pentru consumatorii mari de înaltă tensiune, este echivalent cu un preț al energiei electrice active suficient de mare, aproape de 900 de lei. 1,3 lei pentru consumatorii casnici care sunt în joasă tensiune este echivalent cu un preț al energiei electrice active undeva sub 400 de lei. Deci contează foarte mult. Este vorba despre simulări și încadrări în întreaga anvelopă a acestui mecanism de achiziții", a conchis Virgil Popescu.  

×
x close