"Avem cadrul legal pentru a interveni pe preţuri, iar reglementarea este o intervenţie pe preţuri, pe o perioadă limitată de timp, pentru cel mult şase luni.
Un scenariu avansat în coaliţie a fost reglementarea preţului pentru clienţii casnici.
Procedura de punere în practică a ANRE-ului este cam lungă şi atunci nu a mai fost loc de discuţii aprofundate pe această temă, dar ea rămâne ca scenariu în lucru, în funcţie de evoluţia preţurilor.
Am preferat o soluţie rapidă. Şi plafonarea este o intervenţie în piaţă, practic vorbim de o reglementare a preţurilor" a spus ministrul Virgil Popescu, potrivit adevarul.ro.
De la 1 iulie 2020, preţul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, nu mai este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci se formează liber, reflectând condiţiile din piaţă.
Piaţa de furnizare a energiei electrice este liberalizată de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că preţul energiei electrice este stabilit pe criterii concurenţiale.
Piaţa concurenţială de energie electrică le oferă consumatorilor posibilitatea să-şi aleagă furnizorul şi oferta care răspunde cel mai bine nevoilor lor, la un preţ competitiv.