Antena 3 CNN Economic Vine criza globală? Companiile românești taie aproape un sfert din bugetele IT, urmând tendința la nivel mondial

Vine criza globală? Companiile românești taie aproape un sfert din bugetele IT, urmând tendința la nivel mondial

laptopuri
Antreprenorii români au tăiat cu aproape un sfert bugetele pentru IT, urmând tendința de pe plan internațional. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    16 Sep 2024   •   10:39

Bugetele alocate pentru servicii IT au ajuns în prezent cu aproximativ 20% sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani, iar programatorii români au început să accepte salarii mai mici, pe fondul scăderii numărului de proiecte şi al creșterii concurenței, relatează Agerpres, care citează o analiză de specialitate publicată luni.

Analiza este realizată de dezvoltatorul român de software Oves Enterprise.

Potrivit acestuia, tendința de reducere a bugetelor alocate proiectelor IT este în concordanță cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional, unde companiile, inclusiv cele din domeniul tehnologic, reduc cheltuielile și caută soluții mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

"Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflație și de necesitatea companiilor de a privilegia investițiile esențiale. Multe companii mari au apelat inițial la outsourcing (externalizare, n.r.) în India, atrase de costurile mai mici.

În ultima perioadă însă, mulți dintre cei care au apelat la programatori indieni au revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România, ca urmare a problemelor de calitate şi livrare întâmpinate în Asia", arată sursa citată.

Citește și

Bugetele alocate pentru IT de companii, sub nivelul anului 2022

În ciuda acestui trend de revenire, bugetele destinate IT-ului rămân mai mici decât înainte de criză, fiind semnificativ mai reduse față de anul 2022.

În România, tendințele actuale din industria de profil reflectă aceste schimbări. Experții remarcă faptul că, pe lângă provocările reprezentate de reducerea bugetelor, companiile IT sunt forțate să inoveze pentru a rămâne competitive.

"Utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială (AI) și automatizarea proceselor (RPA) au devenit soluții esențiale pentru optimizarea costurilor și creșterea productivității. Iar programatorii români, care înainte aveau așteptări salariale ridicate, au început să accepte salarii mai mici, pe fondul scăderii numărului de proiecte şi al creșterii concurenței", subliniază autorii analizei.

La nivel internațional, datele arată că bugetele IT au scăzut cu aproximativ 20% în ultimii doi ani, în timp ce outsourcing-ul către regiuni cu forță de muncă mai ieftină, precum India şi Filipine, a crescut inițial, dar a generat probleme legate de calitate.

O cercetare Deloitte evidențiază că 63% dintre companii au menționat reducerea costurilor ca principal beneficiu al outsourcing-ului.

Oves Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, cu experiență în crearea de soluții complexe şi inovații AI destinate sectoarelor aerospațial, de apărare şi securitate cibernetică.

Firma a fost înființată în 2015, la Cluj-Napoca, iar în prezent peste jumătate din cifra sa de afaceri este generată de proiecte din afara României. 

 

 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close