Antena 3 CNN Economic Val de concedieri la Complexul Energetic Oltenia

Val de concedieri la Complexul Energetic Oltenia

2 minute de citit Publicat la 10:28 01 Aug 2016 Modificat la 10:28 01 Aug 2016
complex energetic hunedoara.jpg

La Complexul Energetic Oltenia se pregătesc noi disponibilizări. Nu mai puţin de 4.000 de oameni ar urma să-şi piarde locurile de muncă în mai puţin de un an. Potrivit unor surse din cadrul complexului, conducerea unităţii ar urma să-şi depună mandatele în termen de două săptămâni, acest lucru fiind solicitat de membrii Consiliul de Supraveghere, scrie Jurnalul Național.

Complexul Energetic Oltenia va intra de astăzi din nou în malaxorul concedierilor. În timp ce sindicatele vorbesc de 800 de disponibilizaţi într-o primă fază, executivul vorbeşte de 2.000 de disponibilizări, la care ar mai urma să se adauge alte 2.000 de persoane în a doua etapă.

Din nou concedieri

În această săptămână executivul ar urma să adopte un HG pentru stabilirea veniturilor de completare al celor care vor părăsi compania. Proiectul de hotărâre a fost deja elaborat şi nu se mai aşteaptă decât adoptare lui. "Prin Planul de disponibilizare ca urmare a restructurării, reorganizării şi eficientizării Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. se propune disponibilizarea a 4.000 de salariaţi, în două etape, respectiv: Etapa I-2.000 salariaţi, începând cu data de 01.08.2016; Etapa II-2.000 salariaţi, începând cu data de 01.04.2017", se precizează în nota de fundamentare a actului normativ. În total, veniturile de completare pentru cele 4.000 de persoane, se vor ridica în perioada 2016-20120 la suma de 118 milioane de lei.

Se schimbă conducerea

Surprinzător, în această perioadă tulbure pentru CE Oltenia, directorii unităţii ar trebui să-şi depună mandatele în termen de două săptămâni. Potrivit unor surse din cadrul unităţii solicitarea a fost formulată săptămâna trecută de membrii Consiliului de Supraveghere, iar motivul ar fi refuzul conducerii de a disponibiliza 2.000 de angajaţi din august. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţia Naţionala Mine Energie (FNME),  în acest moment nu există o înştiinţare oficială privind demiterea conducerii, dar planurile făcute în birourile de la Bucureşti nu prea se potrivesc cu realitatea din teren.

Restructurări cu efect zero

În prezent, CE Energetic Oltenia mai are 15.140 de salariaţi, în condiţiile în care la începutul anilor 1990 aici lucrau 70.000 de oameni. „Am făcut valuri de disponibilizări, cea mai recentă fiind plecare a 3.000 de angajaţi. În paralel s-au redus şi veniturile angajaţilor. Nu am rezolvat nimic pentru că problema este alta: piaţa de energie funcţionează prost, avantajându-i pe unii în defavoarea altora”, spune liderul de sindicat Dumitru Pârvulescu.

Nu este normal ca ăla care munceşte cel mai mult să primească cel mai puţin din preţul energiei. La producător preţul energiei a scăzut, în timp ce la consumator a crescut. Am ajuns să lucrăm chiar sub norma de personal, Dumitru Pârvulescu, liderul FNME

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totală de 1,655 miliarde de lei şi un profit în primul trimestru al acestui an în valoare de 144 milioane de lei.

×
x close