Unul din cei mai importanți retaileri de pe piața europeană este, fără îndoială, Lidl, parte a grupului Schwarz, alături de Kaufland.
Deși retailerul declara că anumite mărci proprii vin din țările unde activează, sau din alte state europene, lucrurile nu sunt întotdeauna chiar aşa.
Lidl este un magazin alimentar internațional care a fost deschis în anii 1970 în Germania și de atunci a crescut în mod spectaculos.
Modelul de afaceri al Lidl se bazează pe reducerea costurilor inutile, cum ar fi designul interior și alte cheltuieli similare, unde se străduiește să fie rentabil și conștient de costuri.
Citeşte şi: De unde provin ouăle de la Lidl. Mulţi români ignoră detaliul de pe etichetă
Înainte, Lidl lua laptele din Polonia
După cum spun ei în mod simplu, cheia succesului Lidl este simplitatea. Un alt aspect implementat de-a lungul anilor de retailer au fost produsele de marcă proprie, dar care erau și sunt produse de diverși parteneri.
Așa se face că până în 2012, de exemplu, Lidl avea să-și schimbe pentru a treia oară furnizorul de lapte proaspăt Pilos. La câteva luni de la ruperea colaborării cu Albalact și transferul producției de lapte proaspăt sub marca Pilos către Carmolact, Lidl schimba din nou furnizorul.
De data aceasta, decizia lor era una radicală, mutând producția în Polonia, iar cu siguranță, decizia retailerului nu s-a datorat prețului producției, deoarece a păstrat în sortiment alți doi furnizori locali.
După ce a început cu Carmolact colaborarea pentru cele două sortimente de lapte proaspăt în Tetra Pak, de 1,5% și 3,5% grăsime, retailerul a încercat să securizeze categoria prin listarea a două noi sortimente sub marca proprie Pilos, fiecare fiind produs de un alt producător român.
Astfel, în sortimentul Lidl a apărut laptele proaspăt 1,5% grăsime în pungă de 1 l, produs la Suceava de Coza Rux, alături de un ambalaj PET de 1l, tot de 1,5% grăsime, produs de Ecolact Prod Păulești.
În 2020, conform unor date din piață, majoritatea produselor lactate regăsite în rafturile magazinelor Lidl din această parte de Europă proveneau din Polonia, țară unde își muta producția de lapte Pilos, potrivit playtech.ro.
Mărcile proprii, fabricate în Polonia, au devenit un succes în afara țării, stimulând exporturile poloneze.
Ce scrie pe cutia de lapte din Lidl
Tot în 2020 datele arătau că cei mai mari destinatari ai produselor poloneze sunt Lituania, Slovacia, Republica Cehă, România și Ungaria, ceea ce făcea ca acest tip de export să fie atât de atractiv, având la bază disponibilitatea punctelor de distribuție.
Mai nou, laptele Pilos din Lidl este fabricat la Brașov, care este de altfel producătorul brandului Olympus, dar și în colaborare cu "Friesland Campina, producătorul brandului Napolact și Lacto Food, companie care a preluat recent producţia de iaurturi BioEF, pentru lactatele Pilos, marca privată a retailerului, conform informaţiilor de pe ambalajele produselor analizate", arată zf.ro.
"Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului (privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare – n. red.) prevede ca pe ambalaj să fie scris ori "produs în România pentru compania X" şi adresa procesatorului ori "produs de compania Y", a explicat Paul Anghel, directorul general al ANPC.
Cu alte cuvinte, laptele Pilos din Lidl este produs de aceleași companii care vând produse similare pe piața românească, dar la prețuri relativ mai mari.