Antena 3 CNN Economic Un oier povestește plângând cum a rămas fără animale, din cauza pestei micilor rumegătoare: „Ne uităm la saivanele goale”

Un oier povestește plângând cum a rămas fără animale, din cauza pestei micilor rumegătoare: „Ne uităm la saivanele goale”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 14:51 09 Sep 2024 Modificat la 14:53 09 Sep 2024
oier roman plange ramas fara animale pesta micilor rumegatoare
Un oier român povestește plângând cum a rămas fără animale, din cauza pestei micilor rumegătoare. Sursa foto: Antena 3 CNN

Se agravează situația legată de pesta micilor rumegătoare, care ucide oi și capre. Numărul focarelor a depășit 60, în timp ce Laboratorul de referință al Uniunii Europene de la Paris a confirmat în urmă genotipării că virusul activ în țară noastră este cel care evoluează în Sudan. Oierii așteaptă explicații de la ANSVSA și ministerul Agriculturii. Cea mai afectată localitate din România e în pragul falimentului din cauza bolii. 

„Nu se poate. Mi-ați distrus viața. E foarte greu să fie cineva în situația mea, dar asta e, cu Dumnezeu înainte. Ne uităm la saivanele goale și la baloți, ce am muncit toată vara și ce am muncit o viață?”, a spus, plângând, un crescător de oi care a rămas fără animale după ce ANSVSA a decis sacrificarea lor.

La Clopodia, în Timiș, sute de ciobani s-au revoltat după ce le-au fost ucise turmele. Nimeni nu e convins că animalele erau bolnave, cu atât mai mult cu cât analizele de laborator nu s-au repetat.

Situația cea mai gravă este, însă, la Stejaru, în Tulcea, acolo unde au fost omorâte aproape toate oile.  

„A afectat toată comuna, toată comună. I-a ras pe toți. Am avut 30 de ferme aici în comună și 2 ferme mari, câte 50 de mii de capete. Le-au terminat pe toate.”, a povestit un localnic.

„Toate au fost ucise. Nu știu unde s-o iau acuma. Toată muncă mea, de când m am născut și până acuma, toată este în groapă. Statul, Guvernul să ne dea ceva pentru animalele acelea moarte.”, a spus un crescător de oi din Stejaru.

Primăria nu mai poate percepe taxe și impozite de la oamenii deja loviți din punct de vedere finaciar și care au datorii la bănci. 

Localitatea tulceană este datoare cu 350.000 de lei de când au fost depistate primele focare. Datoriile reprezintă cheltuielile efectuate pentru asanare şi pentru ţinerea pestei sub control.

„Comuna Stejaru se îndreaptă spre faliment. Nu s-a declarat încă, dar incapacitatea de plată deja s-a instalat.”, spune primarul Dumitru Enache.

Pesta micilor rumegătoare a fost confirmată pentru prima dată în România pe 17 iulie, la o fermă cu aproape 50.000 de oi din județul Tulcea. Ulterior boală s-a extins, iar numărul focarelor a depășit 60.

×
Parteneri
x close