Antena 3 CNN Economic Ultimatum de la FMI pentru Oltchim: privatizarea combinatului sau închiderea acestuia

Ultimatum de la FMI pentru Oltchim: privatizarea combinatului sau închiderea acestuia

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 09:04 13 Noi 2012 Modificat la 09:04 13 Noi 2012
Ultimatum de la FMI pentru Oltchim: privatizarea combinatului sau închiderea acestuia
Foto: Antena 3
Update 10.04 - Celor cinci angajaţi Oltchim aflaţi în greva foamei urmează să li se alăture alţi 10 salariaţi ai combinatului chimic.

Update 09.41
- Directorul Oltchim, venit la protestul angajaţilor, încearcă să stea de vorbă cu protestarii. Oamenii spun că sunt într-o situaţie mai dificilă ca cea din luna august şi cer demisia conducerii combinatului, precum şi salariile restante pentru care au muncit.



Update 09.28
- Numărul angajaţilor Otlchim care protestează în faţa combinatului pentru că nu şi-au primit salariile a crescut, astfel că peste 600 de lucrători îşi cer drepturile în stradă. De asemenea, două autocare pline cu oameni de la Arpechim sunt pe drum şi se vor alătura şi ei protestatarilor.

Lucrătorii Oltchim spun că au aflat de decizia FMI şi sunt dezamăgiţi.

____________________________________________________

Reprezentanţii FMI cer închiderea combinatului chimic Oltchim sau privatizarea acestuia, potrivit unor surse citate de Antena 3. Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă o nouă încercare de privatizare a combinatului sau, în cazul în care aceasta eşuează, lichidarea Oltchim.

FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.

Reprezentanţii FMI vor merge astăzi la Ministerul Economiei, pentru a discuta această problemă.

Închiderea combinatului chimic Oltchim ar băga în şomaj aproximativ 3.300 de angajaţi.

Peste 3.000 de oameni ar putea rămâne pe drumuri în cazul în care combinatul Oltchim se închide. Producţia a scăzut dramatic, astfel că din 2011 Oltchim funcţionează la 3% din capacitate, iar pierderile lunare sunt estimate la 7 milioane de euro. Oprirea activităţii combinatului vâlcean ar afecta în primul rând rafinăria Arpechim Piteşti care produce materia primă pentru Oltchim.

Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim protestează în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei
.

Fostul lider de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, venit la proteste, a fost îmbrâncit şi înjurat de către angajaţi.



Mulţi dintre cei peste 3.000 de salariaţi ai combinatului energetic îşi cer acum drepturile în stradă şi spun că nu renunţă la protest până când nu-şi primesc drepturile salariale pe luna septembrie şi octombrie.

Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro, iar în acest moment combinatul funcţionează la 8% din capacitate.

Potrivit planurilor conducerii, trebuie ca la sfârşitul acestei săptămâni combinatul să funcţioneze la o capacitate de 25%, însă rămâne de văzut dacă se vor redeschide şi alte secţii.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Veniturile Oltchim au scăzut cu 47% în primele nouă luni, la 721,9 milioane lei (162,8 milioane euro), iar pierderile au crescut cu 72%, la 308,5 milioane lei (69,6 milioane euro). În perioada similară din 2011, combinatul chimic a avut venituri totale de 1,36 miliarde lei şi pierderi de 179,7 milioane lei.



Combinatul Oltchim este unul dintre cele mai importante din industria chimică europeană. În prezent, are peste 3.300 de angajaţi, care ar rămâne pe drumuri odată cu închiderea lui. Însă valul disponibilizărilor ar putea afecta şi cele 300 de companii care depind, într-un fel sau altul, de activitatea acestuia.

Cel mai greu loviţi ar fi angajaţii rafinăriei Arpechim Piteşti, singurul loc din ţară unde se produce materia primă absolut necesară combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Produsele sale se vând în 80 de ţări, iar cei 40 de ani de cercetare şi inovaţie, l-au propulsat pe primul loc în Europa Centrală şi de Est, în ceea ce priveşte producţia a trei tipuri de materiale petrochimice.

Principalul produs este PVC-ul, utilizat în special în construcţii. Cele peste 450.000 de tone, care erau produse anual, erau exportate în cea mai mare parte în Turcia, Grecia, Italia şi în alte ţări din jur, care nu au astfel de unităţi de producţie.









×
x close