Antena 3 CNN Economic TVA redus la 9% la hrana pentru albine. Klaus Iohannis a promulgat legea

TVA redus la 9% la hrana pentru albine. Klaus Iohannis a promulgat legea

albine hrana getty images
TVA redus la 9% la hrana pentru albine. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    07 Oct 2024   •   12:45

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede aplicarea, de la 1 ianuarie 2025, a unei cote reduse de TVA de 9% şi în cazul hranei pentru albine.

Actul normativ modifică în acest sens articolul 291 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scrie Agerpres

Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru hrana pentru albine, prevede actul normativ.

Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

"Prin acordarea de stimulente fermierilor pentru practici prietenoase cu albinele, legea ar susţine o agricultură sustenabilă şi ar ajuta la menţinerea echilibrului ecologic", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii - parlamentari PNL, PSD, USR şi AUR - precizează că, biologic, în vederea sustenabilităţii speciei, albinele nu se pot hrăni cu altceva decât cu zahăr sau derivate (zahăr adăugat), în afara sezoanelor de cules activ de nectar, iar pentru aceste produse TVA a crescut în 2024 la 19%, "aceasta fiind o anomalie cu impact direct în costul de producţie al mierii al fermierilor români".

Revenirea la TVA de 9% pentru hrana albinelor este o măsură vitală pentru apicultura din România, au mai arătat aceştia.

×
Subiecte în articol: lege promulgată hrană albine TVA 9%
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close