
Reprezentanţii transportatorilor rutieri din România susţin că aplicaţia e-Transport nu funcţionează corect, la ora actuală, şi solicită amânarea aplicării sancţiunilor privind acest sistem până la 1 iunie 2025, potrivit Agerpres.
„Deşi Ministerul Finanţelor şi ANAF au anunţat finalizarea aplicaţiei e-Transport în iulie 2024, perioada de testare tehnică (15 iulie - 31 august 2024) a fost insuficientă şi din acest motiv termenul de aplicare a amenzilor a fost prorogat în etape până la 31 martie 2025.
În această perioadă majoritatea operatorii de transport medii şi mari au făcut investiţii în sisteme de GPS şi softuri de conectare şi automatizare a transmiterii coordonatelor GPS legate de sistemul RO e-Transport însă acestea nu au ajuns la un grad de satisfacere a cerinţelor legale. De asemenea, nici aplicaţia pentru telefon utilizată de şoferii români şi străini nu este mai stabilă ca softul prin API”, se arată într-un comunicat de presă al UNTRR transmis, luni, Agerpres.
Potrivit sursei citate, API-ul furnizat de Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu funcţionează corespunzător şi generează erori în transmiterea datelor şi blocaje în operare.
Transportatorii semnalează mai multe probleme la sistemul e-Transport
„Automatizarea este incompletă, iar firmele sunt nevoite să aloce resurse umane suplimentare pentru operare manuală, ceea ce duce la costuri ridicate şi imposibilitatea susţinerii activităţii pe timp de noapte. Funcţionarea aplicaţiei mobile: codurile UIT nu se asociază corect cu numerele de înmatriculare, nu este clar modul de introducere în cazul codurilor multiple, iar aplicaţia se închide automat dacă şoferul rămâne fără semnal timp de 60 de minute - o situaţie frecventă în România.
Totodată, Ghidul Aplicaţiei Mobile nu este disponibil pe site-ul oficial nici la această dată. Lipsa clarităţii privind scenarii uzuale de transport: De exemplu, nu există instrucţiuni oficiale pentru situaţiile în care marfa nu este descărcată imediat sau când remorcile sunt schimbate, ceea ce creează incertitudini şi riscuri de sancţionare nejustificată”, notează Uniunea.
De asemenea, UNTRR subliniază faptul că aplicaţia şi legislaţia aferentă sistemului RO e-Transport nu este disponibilă şi în limba engleză, "ceea ce duce la imposibilitatea utilizării ei de către şoferii străini care au operaţiuni de transport internaţional pe teritoriul României".
UNTRR cere Ministerului Finanțelor o derogare de aplicare a amenzilor
În acest sens, organizaţia profesională propune pentru transporturile internaţionale recunoaşterea tahografului G2V2 ca alternativă, precum şi tahograful G2V1.
„Având în vedere investiţiile semnificative deja realizate de operatorii de transport în tahograful inteligent G2V2, UNTRR solicită exceptarea vehiculelor dotate cu acest echipament de la obligaţia monitorizării prin sistemul e-Transport. Tahograful G2V2, introdus din 21 august 2023, oferă funcţionalităţi extinse - inclusiv înregistrarea automată a trecerii frontierelor, perioadelor de odihnă şi a activităţilor de încărcare/descărcare - şi poate furniza date precise autorităţilor prin extrasele din cardul tahograf, în conformitate cu cerinţele europene.
Tahograful G2V1 este în vigoare din 15 iunie 2019 şi trebuie schimbat până pe 18 august 2025. UNTRR îşi exprimă încrederea că Ministerul Finanţelor va analiza cu responsabilitate aceste probleme reale din teren şi va transpune într-un act oficial derogarea de aplicare a amenzilor până la data de 1 iunie 2025, evitând astfel penalizarea injustă a transportatorilor care nu dispun de un sistem funcţional”, se menţionează în comunicat.
UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional.
De la înfiinţare şi până în prezent, în Uniune s-au înscris peste 16.000 de firme, operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.