Antena 3 CNN Economic Transporturi TAROM nu va mai zbura la Londra. A vândut sloturile de aterizare și decolare către Qatar Airways

TAROM nu va mai zbura la Londra. A vândut sloturile de aterizare și decolare către Qatar Airways

avion tarom hepta
Începând cu 27 octombrie, sloturile orare deținute de Tarom pe Aeroportul Heathrow vor fi transferate către Qatar Airway | Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    17 Aug 2024   •   08:41

TAROM nu va mai zbura la Londra din 27 octombrie, după ce compania națională de transport aerian a vândut companiei Qatar sloturile orare de pe Aeroportul Heathrow. Măsura era prevăzută în ordinul de ministru privind bugetul companiei pe acest an.

Începând cu 27 octombrie, sloturile orare deținute de Tarom pe Aeroportul Heathrow vor fi transferate către Qatar Airways, ca urmare a unei tranzacții înregistrate pe 14 august, al cărei preț nu a fost dezvăluit de compania românească.

Conform ordinului ministrului Transporturilor şi Infrastructurii privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2024 al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române, se prevedea vânzarea sau închirierea sloturilor orare ale Tarom pe Aeroportul Heathrow.

Pentru anul în curs, Tarom și-a planificat venituri totale de 2,333 miliarde lei și cheltuieli de 2,054 miliarde lei. Sursele de finanțare pentru investiții sunt estimate la 236,1 milioane lei, o creștere de 2.397,22% față de 2023, din care 126,81 milioane lei provin din surse proprii, iar 109,29 milioane lei din alocații bugetare (ajutor de stat pentru restructurare).

La finalul anului 2024, compania prevede un număr de 1.313 angajați, conform planului de afaceri. De asemenea, Tarom are creanțe restante de recuperat în valoare de 11 milioane lei, în scădere cu 30,87% față de sfârșitul anului 2023, și estimează plăți restante de 115,02 milioane lei pentru 2024, o reducere de 66,24% comparativ cu anul precedent.

Fondată în 1954, Tarom își propune pentru 2024 implementarea măsurilor necesare pentru menținerea sustenabilității, în conformitate cu Planul de Afaceri 2020-2029, care include acțiuni pe termen scurt, mediu și lung.

Măsurile din Planul de restructurare prezentat Comisiei Europene includ:

- continuarea reînnoirii flotei, cu achiziționarea a patru aeronave Boeing 737 MAX8 în 2024 (o aeronavă prin leasing financiar și trei prin leasing operațional);

- încetarea operațiunilor Tarom pe anumite rute;

- vânzarea sau închirierea sloturilor de pe Aeroportul Heathrow în condiții de piață;

- valorificarea participațiilor deținute la societățile Globe Ground și RFS;

- închirierea pe termen lung a unui teren liber și a unei clădiri de birouri construite în 1940.

Bugetul propus pentru 2024 mai include și vânzarea a patru aeronave AIRBUS A318 din patrimoniul companiei, precum și vânzarea sloturilor zilnice utilizate de Tarom pe Aeroportul Heathrow din Londra.

×
Subiecte în articol: Tarom zboruri Londra
Citește mai multe din Transporturi
» Vezi toate știrile din Transporturi
Cele mai noi știri
Parteneri
x close