Pe 10 iulie începe reparația principală a Podului Dunării de la Ruse. Lucrările de construcție se vor desfășura zilnic timp de 10-12 ore pe zi, în timpul zilei, în funcție de specificul lucrărilor ce urmează a fi executate, nefiind oprirea totală a circulației.
Procesul de lucru va fi organizat și desfășurat astfel încât vehiculele să treacă în două sensuri eșalonate pe banda pe care nu se lucrează. Este planificată realizarea lucrărilor în 6 etape.
În primele două se află reparația majoră a suportului instalației de pe teritoriul bulgar. O porțiune de aproximativ 400 de metri va fi închisă pentru lucrări. În primul rând, circulația pe banda de intrare în Bulgaria va fi restricționată și apoi banda de ieșire pe direcția România. Timpul estimat pentru finalizarea lucrărilor de reparație în acest tronson este de aproximativ 4 luni și jumătate pentru fiecare dintre benzi.
Pentru o mai bună organizare a traficului, reglarea traficului se va realiza cu semafoare adaptive. Acesta va fi amplasat în partea relevantă a podului în curs de reparare.
Ecartamentul și înălțimea unității nu permit operațiuni sigure pe timp de noapte, iar protejarea vieții și a sănătății navetiștilor și lucrătorilor din construcții de pe șantier este esențială. Dacă executarea unor activități se poate desfășura în siguranță în timpul întunericului zilei, acest lucru se va face.
Traseul Podului Dunării de pe teritoriul bulgar, care face parte din drumul I-2, are o lungime totală de 1.057 km. De la punerea sa în funcțiune acum 70 de ani, în 1954, nu s-au efectuat reparații majore. Consolidarea rosturilor s-a făcut în urmă cu mai bine de 22 de ani, iar hidroizolația și pavajul asfaltic a fost înlocuit în 2011.
Proiectul tehnic pentru renovarea instalației prevede înlocuirea completă a straturilor de asfalt, panouri, hidroizolații, sisteme noi de reținere, marcaje etc. . Antreprenorul reparației principale a Podului Dunării este Societatea Publică cu răspundere limitată Podul Dunării. Valoarea contractului său este de 44.877.228,68 BGN inclusiv TVA. Durata contractului pentru lucrări este de 730 de zile. Supravegherea construcției va fi efectuată de „Podul Dunării-PII-Strol”. Valoarea contractului lor este de 848.400 BGN, inclusiv TVA.
Agenția de Infrastructură Rutieră își cere scuze șoferilor și cetățenilor orașului Ruse, prin al căror teritoriu trece traficul de tranzit pentru Podul Dunării, pentru inconvenientele cauzate.
Lucrările de construcție și schimbarea organizării traficului vor crea neplăceri atât cetățenilor, cât și șoferilor, însă lucrările sunt necesare pentru a asigura deplasarea în siguranță pe podul dintre Ruse și Giurgiu în următorii ani. Pentru îmbunătățirea siguranței, RIA lucrează în permanentă coordonare și strânsă cooperare cu Poliția de Frontieră, Agenția Vămilor, Agenția de Administrare Auto, Municipiul Ruse și Administrația Regională Ruse.
Apelul către șoferii și locuitorii din Ruse este să dea dovadă de înțelegere și răbdare, să conducă cu atenție, cu o viteză rezonabilă, să respecte cu strictețe semnalele de circulație și să nu întreprindă depășiri riscante, care ar putea pune în pericol siguranța și viața tuturor călătorilor.
Cetăţenii vor fi informaţi în timp util cu privire la orice modificare în organizarea traficului legată de repararea Podului Dunării. Pe site-ul RIA - www.api.bg a fost creată o secțiune specială, unde vor fi publicate toate anunțurile legate de reparația majoră a unității dintre Ruse și Giurgiu.