Antena 3 CNN Economic Transporturi Infrastructura, afectată de lipsa materialelor: „O provocare în plus pentru constructori”

Infrastructura, afectată de lipsa materialelor: „O provocare în plus pentru constructori”

G.A.
3 minute de citit Publicat la 21:29 25 Mar 2025 Modificat la 22:01 25 Mar 2025
angajati constructii infrastructura
Constructorii se confruntă și cu fluctuații mari de preț în funcție de cerere și de furnizor / foto: Getty Images

Costurile pentru agregatele minerale utilizate în construcții pot crește semnificativ atunci când resursele nu sunt disponibile în proximitatea șantierului. Raluca Săvulescu, Programme Manager UNITIP Group, a vorbit despre impactul acestei probleme, explicând că, pe lângă cheltuielile suplimentare cu transportul, constructorii se confruntă și cu fluctuații mari de preț în funcție de cerere și de furnizor.

Potrivit acesteia, în plus, materialele trebuie să respecte standardele din caietul de sarcini și să fie aprobate de consultant și beneficiar, ceea ce limitează opțiunile de achiziție și face imposibilă alegerea exclusiv pe criteriul prețului.

„Într-adevăr, costurile cresc foarte mult, mai ales dacă agregatele nu sunt în proximitatea șantierului sau unde ne desfășurăm activitatea. Ceea ce noi am mai observat pe perioada execuției drumului DJ 179 este că cu cât cererea este mai mare de agregate, cu cu atât crește și prețul mai mult. Deci ne confruntăm și cu o creștere, nu este un plafon, nu găsim același preț la toți furnizorii de agregate, care este într-adevăr o provocare în plus, pe lângă transportul pe care de multe ori trebuie să ne-l asigurăm noi, pentru că furnizorii de agregate au prețuri destul de ridicate, ne mai confruntăm și cu prețul care oscilează de la furnizor la furnizor. 

Mai mult de atât, ce pot să spun este că oricum ar fi, noi trebuie să aprobăm aceste agregate către consultant și beneficiar pentru a le putea pune în noua perioadă. Și nu putem să achiziționăm sau să procurăm de oriunde ne dorim și să prioritizăm prețul sau costurile cât mai mici. Nu pentru noi este foarte important ca ceea ce procurăm de la dumneavoastră în materie de calitate este ceea ce este prevăzut în caietul de sarcini, care mai departe este documente de calitate aferente, materialul respectiv sunt aprobate de către consultant și beneficiari, după caz. Deci nu putem face rabat la preț”, a explicat Raluca Săvulescu, Programme Manager UNITIP Group, în cadrul conferinței „România, în sfârșit la drum. Infrastructura rutieră 2025, provocări și oportunități”, organizată de Antena 3 CNN, în parteneriat cu Income Magazine.

Raluca Săvulescu a vorbit și despre o altă problemă, și anume birocrația.

„Într-adevăr, lucrarea noastră de reabilitare și modernizare drum județean 179, care este situat la limita cu județul Prahova, se întinde pe o lungime de aproximativ 10km, 9,7. Din acești 10km, numai 5,8 km au fost autorizați. Sunt împărțiți în patru tronsoane. 

A fost foarte greu de lucrat cu cetățeni, pentru că imaginați-vă, pe un tronson de 10 km închidem doar patru și acelea patru, la rândul lor, sunt închise în etape, pentru că ne confruntăm evident cu traficul, nu putem închide ambele benzi, motiv pentru care am avut într-adevăr întârzieri nu neapărat generate de mâna noastră de lucru, de forța noastră de lucru, cât de situația în care ne aflăm, închidem tronsoanele. Putem să lucrăm doar pe bandă, nu putem să asfaltăm pe ambele simultan.

Și vă dați seama, imaginați-vă, mergeți cu mașina pe 2 km, apoi intrați pe drum în lucru, unde noi am decapat, suntem la stadiul de stabilizare a stratului de fun de fundație, deci este foarte, foarte, complicat pentru cetățeni să înțeleagă tot procesul și de ce, de fapt, avem aceste întârzieri și nu putem să finalizăm la termen. Probabil acest proiect va fi puțin defazat. Termenul de execuție va fi puțin sau ușor depășit, tocmai pentru că nu avem autorizație pe etapa a doua. Mai mult de atât, proiectul a fost gândit și conceput de la bun început ca o singură etapă. Noi l-am împărțit în două etape. Am gândit-o după începerea execuției etapa unu, etapa care este autorizată, și etapa doi, etapa care nu este autorizată. La nivel formal și oficial este o singură etapă în proiect, deci noi nu avem dreptul să facem o recepție parțială și să explicăm cetățenilor ce se întâmplă, ca să ne și înțeleagă.

Deci, într-adevăr, este foarte greu cu documentația, cu birocrația”, a mai explicat aceasta.

×
x close