Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN 1280 de kilometri de drum de mare viteză sunt în lucru. Autoritățile promit că vor fi gata până la sfârșitul anului: „E greu să credem”

1280 de kilometri de drum de mare viteză sunt în lucru. Autoritățile promit că vor fi gata până la sfârșitul anului: „E greu să credem”

autostrada sibiu pitesti sorin grindeanu facebook
În prezent, în România sunt în derulare 1280 kilometri de drum de mare viteză, autostradă și drum expres / Foto: Sorin Grindeanu / Facebook
de Ioana Ciobanu    |    08 Oct 2024   •   20:24

Au rămas doar trei luni până la finalul anului, iar autorităţile numără tronsoanele de drum de mare viteză care ar putea fi date în circulaţie până la sfârşitul lunii decembrie. Numărul kilometrilor de autostrăzi şi drumuri expres care se află în derulare la acest moment depăşeşte numărul kilometrilor daţi în trafic în ultima jumătate de secol. Totuşi, unele lucrări par a fi blocate în acest moment, câteva dintre ele fiind chiar proiecte strategice. 

În prezent, în România sunt în derulare 1280 kilometri de drum de mare viteză, autostradă și drum expres. Prin comparație, în ultimii 50 de ani au fost dați în circulație cu puțin peste 1100 de km.

Peste jumătate dintre kilometri luaţi în calcul la acest moment sunt în faza de licitaţie sau proiectare, adică pentru aceste drumuri nu se lucrează încă fizic. Peste 500 de kilometri sunt însă în faza de execuţie.



De exemplu, sunt în şantier câteva tronsoane din Autostrada A3, un proiect care se realizează pe fragmente. Sunt în execuţie aproximativ 37 de kilometri în proximitatea oraşului Cluj Napoca.

Pe A1, Sibiu-Piteşti, se lucrează la secţiunile 2, 4 şi 5.

În şantier este şi A7, Autostrada Moldovei. Secţiunea de aproximativ 80 de kilometri dintre Buzău şi Focşani va fi gata până la finalul anului, spun autorităţile.

Pe A0, autostrada ce va înconjura Capitala, se lucrează la 2 loturi din partea de nord şi la lotul 3 pe partea sudică, o porţiune care a acumulat deja întârzieri de un an de zile.

„După ce au promis că vor deschide în luna august anul acesta, au amânat, au spus septembrie, după octombrie. Din păcate, la acest lot la ritmul la care se mișcă, ne e greu să credem că vor deschide anul acesta”, a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Câteva proiecte nu sunt gata nici măcar pe hârtie

Totuşi, lucrările avansează pe alte porţiuni de autostradă şi drum expres, spun autorităţile.

„Undeva în jur de 150 de kilometri de autostradă și drum expres pot fi finalizați și dați în trafic până la finalul anului”, a declarat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

În ciuda acestui avans, câteva lucrări au rămas în urmă şi în prezent NU sunt gata nici măcar pe hârtie.

Unul dintre proiectele strategice care nu este inclus în calculul lucrărilor în derulare este Autostrada Ploiești-Brașov. Ar trebui să fie gata până în 2030, cel puțin asta susțin autoritățile, însă la acest moment încă se află în faza birocratică. 

Valoarea totală a celor 1280 de kilometri aflaţi acum în construcţie este de peste 110 miliarde de lei, fără TVA. Din bugetul de stat se vor acoperi 60% din sumele necesare. Celaltă parte este finanţată din fonduri nerambursabile şi împrumuturi.

×
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close