Antena 3 CNN Actualitate Toate produsele procesate în România vor avea adaos comercial plafonat. Anunțul ministrului Agriculturii

Toate produsele procesate în România vor avea adaos comercial plafonat. Anunțul ministrului Agriculturii

GettyImages-1210530753
Toate produsele procesate în România vor avea adaos comercial plafonat. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    15 Oct 2024   •   17:46

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferinţă de presă.

„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de... Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.

Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.

„Sunt convins că voi avea puterea, ca ministru al Agriculturii, să-i conving că redresarea industriei alimentare şi această ordonanţă pe care vrem să o dăm face parte din pachetul general de procesare în România (...) Voi încerca să conving sistemul de retail din România, procesatorii din România şi fermierii din România că această ordonanţă este una benefică pe întreg lanţul agroalimentar”, a mai spus şeful de la MADR, potrivit Agerpres.

În opinia sa, piaţa nu va fi destabilizată după plafonarea adaosului comercial la mii de produse.

„Nu mă tem deloc că piaţa va fi destabilizată, pentru că atunci când Ministerul Agriculturii a pus în transparenţă prima ordonanţă, foarte mulţi analişti economici, foarte mulţi retaileri, spuneau că va fi penurie de alimente, că această ordonanţă nu-şi va produce efectele, însă aceasta a produs efecte, lucru spus de către Consiliul Concurenţei. Mai mult de atât s-a dublat vânzarea acestor produse, inflaţia în România în sistemul agroalimentar era undeva la 10,8 - 10,9%, iar în momentul de faţă este la aproape 4,5%”, a subliniat Barbu.

Pe de altă parte, oficialul MADR a menţionat că din datele pe care le deţine profitul retailerilor şi cel al procesatorilor a crescut faţă de anul în care nu era în vigoare ordonanţa privind plafonarea.

„O să fac la închiderea exerciţiului financiar o analiză a profitabilităţii procesatorilor, dar şi a retailerilor care au fost integraţi în ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial. Din datele pe care le am (...) pot să vă spun că au un profit mai mare atât retailerii cât şi procesatorii, faţă de anul în care nu era introdusă această plafonare a adaosului comercial”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 

×
Parteneri
x close