Antena 3 CNN Economic Terminalul de la Dorneşti transformă România într-un nod feroviar strategic pentru transporurile de mărfuri

Terminalul de la Dorneşti transformă România într-un nod feroviar strategic pentru transporurile de mărfuri

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost inaugurat. Terminalul este situat la Dornești, lângă granița cu Ucraina, transformând România într-un nod feroviar strategic pentru transporturile de mărfuri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iun 2024   •   09:31

Terminalul de la Dornești este construit să funcționeze 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Cu o capacitate maximă proiectată de 3 milioane de tone, terminalul este echipat cu o staţie de descărcare de 128 de metri lungime şi una de încărcare de 120 de metri, permiţând încărcarea şi descărcarea simultană a opt vagoane.

"Asta a fost ideea. De a fluidiza traficul de la graniţa cu Ucraina către Portul Constanţa. Şi mai mult decât atât, ne-am dori şi sper să se întâmple să scoatem transportul de cereale auto şi să îl aducem pe calea ferată", a declarat Gruia Stoica, preşedinte GRAMPET Group.

"Investiţia este una strategică şi practic creează un nou flux în transportul cerealelor din Ucraina către Constanţa şi, binînţeles, o nouă cale de a putea folosi exporturile ucrainene. Totul se va petrece aici, de aici pleacă vagoanele, se duc pe liniile de primire-expediere, se formează trenul şi merge la Constanţa", a precizat Sorin Chinde, vicepreşedinte GRAMPET Group.

Terminalul a fost construit pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin ţara noastră către porturile fluviale şi porturile maritime, de unde vor fi exportate în toată lumea. Practic, acest lucru va degreva infrastructura rutieră și va duce la o siguranță a destinației cerelealor. În plus, prin investiția de 10 milioane de euro, se facilitează și apariția unor noi locuri de muncă.

"Este o demonstraţie că România nu s-a oprit doar în prima etapă în a sprijini Ucraina şi continuă investiţiile. Un al doilea punct pe care aş vrea să îl menţionez: aici vorbim de o investiţie 100% privată. Un antreprenor român care a înţeles rolul pe care statul român îl are în a sprijini Ucraina. A înţeles această oportunitate şi a venit să investească", a susţinut Florin Spătaru, fost ministru al Economiei.

La inaugurare au participat zeci de oficialități atât de la nivel național, precum și local. De asemenea, au fost prezenți și delegați ai statului ucrainean, în frunte cu ambasadorul țării vecine.

×
Subiecte în articol: Dorneşti Gruia Stoica
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Evaluarea Națională 2024. Subiecte la Matematică și barem de corectare
x close