Antena 3 CNN Economic Taxele care ar putea creşte pentru români din 2025, după alegeri. Avertizarea analiştilor economici

Taxele care ar putea creşte pentru români din 2025, după alegeri. Avertizarea analiştilor economici

Gina Vacariu
2 minute de citit Publicat la 12:17 19 Mai 2024 Modificat la 12:17 19 Mai 2024

Specialiştii BNR avertizează că aceste majorări ar putea fi cauzate de creşterile salariale cerute de angajaţi. 

Analiştii economici fac scenarii pe taxele ce ar putea fi majorate după anul cu patru rânduri de alegeri, mai ales că şi Mugur Isărescu a lăsat de înţeles că ar putea urma şi anumite tăieri, dar şi îngheţări de venituri. 

La fel a avertizat şi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, care avertizează că va veni nota de plată, din moment ce tot mai multe categorii sociale vor majorari de salarii în anul cu patru rânduri de alegeri.

Taxele care ar putea creşte în România după alegeri. Scenariile analiştilor

Primul scenariu este că Guvernul s-ar putea să ajungă să mărească anumite cote TVA care sunt acum reduse și să elimine, de fapt, aceste cote de 5% și 9%, iar acestea să se transforme în 19%. 

Este vorba despre case, abonamentul la sală, produsele tradiționale bio, așadar, mâncarea românească, la restaurante și la hotel, deci toate aceste produse și servicii să fie mai scumpe. 

Mai este un scenariu tot pe creșterea TVA. Alți analiști vorbesc despre faptul că am putea să avem o singură cotă TVA, fie ea prima variantă să fie 19%, sau analiștii care nu sunt așa de optimiști se gândesc că Guvernul ar putea să ajungă să majoreze TVA-ul la 20%, 21% sau chiar 22%.

În felul acesta, Guvernul ar face rost de bani mai repede și mai ușor, pentru că fiecare cumpărăm tot felul de alimente, mergem peste tot, avem acces la diferite produse și servicii.

Se discută la nivelul economiștilor, dar și al profesorilor, despre impozitarea progresivă pe salarii. De altfel, şi premierul Marcel Ciolacu a venit cu această idee de impozitare progresivă pe salarii.

Unul dintre scenarii ar putea să fie următorul: ca românii cu salarii mai mici, salariu minim, de exemplu, să treacă la o cotă de 8%, să aibă parte de niște deduceri pentru grădiniță, pentru creșă, pentru asigurări private de sănătate, asigurări private de pensii.

Ar putea să fie 10% impozitul pe venit pentru cei care câștigă peste salariul minim, iar cei care au salarii mai mari, peste salariul mediu, de exemplu, să fie o cotă de 16% sau chiar 20%, iar aceasta este și varianta Băncii Mondiale

Se discută și despre impozite locale mai mari case, mașini, terenuri. La toate acestea, impozitele locale se vor calcula în funcție de valoarea de piață a casei respective sau a mașinii. 

Această nouă reformă a taxelor ar putea fi implementată anul viitor, spun unii specialiști.

Până în prezent, premierul Marcel Ciolacu neagă faptul că ar crește taxe în 2025, însă economiștii spun că nu văd o altă variantă prin care Guvernul să facă rost de bani.

×
x close