Antena 3 CNN Economic Tarifele de interconectare la telefonie s-ar putea ieftini semnificativ, de la 1 ianuarie 2014

Tarifele de interconectare la telefonie s-ar putea ieftini semnificativ, de la 1 ianuarie 2014

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:48 29 Aug 2013 Modificat la 15:48 29 Aug 2013
Tarifele de interconectare la telefonie s-ar putea ieftini semnificativ, de la 1 ianuarie 2014
Foto: billmullins.wordpress.com
ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.

"ANCOM a publicat astăzi (joi - n.r.) spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile, determinate pe baza unor modele de calculaţie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), potrivit Mediafax.

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România, identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile din România, respectiv 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.

"Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial", a declarat, în comunicat, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. 

Potrivit sursei citate, concurenţa a condus spre tarife tot mai mici - în  prezent consumatorii români plătesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenţi/minut - dar a şi stimulat operatorii de comunicaţii să realizeze investiţii masive în dezvoltarea unor reţele tot mai eficiente şi în furnizarea de noi servicii, precum cele de internet în bandă largă.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.

Dacă aceste măsuri sunt o veste excelentă pentru toţi clienţii serviciilor de telefonie, nu acelaşi lucru se poate spune despre operatori. Alături de tarifele de interconectare, operatorii au mai fost „loviţi” şi la tarifele de roaming în UE, acolo unde Comisia Europeană aplică politici drastice de diminuare, până la eliminarea completă.


×
x close