Antena 3 CNN Economic Ţara care a bătut recordul la producţia de energie solară într-o lună

Ţara care a bătut recordul la producţia de energie solară într-o lună

panouri fotovoltaice - getty
Panouri fotovoltaice. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    23 Aug 2024   •   17:25

Germania a bătut în iulie recordul privind cantitatea de energie solară produsă într-o lună, deşi au fost mai puţine zile cu soare faţă de aceeaşi perioadă din 2023, a anunţat ministrul Economiei şi Protecţiei Mediului, Robert Habeck, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

În declaraţiile făcute pentru grupul media "Funke Mediengruppe", ministrul german a cifrat la 10 TWh cantitatea totală de energie solară produsă în iulie, "o asemenea cantitate cât nu a mai fost produsă niciodată într-o lună" în Germania, a spus Habeck.

"Asta înseamnă că măsurile noastre funcţionează şi este tot mai multă energie solară", a spus Habeck, referindu-se la politicile Guvernului său pentru a impulsiona energiile regenerabile în Germania. Potrivit ministrului, creşterea producţiei de astfel de energie în Germania "se mişcă având toată viteza".

Germania are ca obiectiv ca în 2030 să ajungă la un punct în care 80% din energia sa să provină din surse regenerabile, în timp ce, conform planurilor Guvernului cancelarului Olaf Scholz, neutralitatea climatică a celei mai mari economii a Europei şi a treia din lume ar trebui atinsă în 2045.

Cum încurajează Uniunea Europeană energia regenerabilă

Sectorul energetic reprezintă cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Aşadar, creşterea energiei regenerabile este esenţială pentru reducerea drastică a emisiilor din sectorul energetic şi atingerea obiectivului ambiţios al UE de neutralitate climatică până în anul 2050.

Peste 20% din energia consumată în UE provine din surse regenerabile. În septembrie 2023, Parlamentul European a votat acordul la care a ajuns cu Consiliul şi prin care se stabileşte un nou obiectiv de 42,5% surse de energie regenerabile până în 2030.

Totodată, eurodeputaţii au cerut emiterea mai rapidă a autorizaţiilor pentru instalaţii noi sau adaptate ce folosesc surse regenerabile de energie, cum ar fi panourile solare şi turbinele eoliene.

Noile instalaţii din "zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse  regenerabile" (care sunt definite de fiecare stat membru) vor trebui să obţină autorizaţii în termen de 9 luni.

Pariul pentru hidrogen regenerabil este pus de Uniunea Europeană. Atunci când hidrogenul este folosit ca sursă de energie, acesta nu emite gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că poate ajuta la decarbonizarea sectoarelor în care sunt greu de scăzut emisiile de CO2.

Deputaţii susţin o creştere a folosirii hidrogenului şi un sistem mai simplu de garantare a originii acestuia, în propunerile lor de actualizare a regulilor UE privind energie regenerabilă.

În prezent, vântul este singura sursă de energie regenerabilă offshore utilizată la scară comercială, dar UE analizează şi alte surse, cum ar fi energia mareelor sau a valurilor, energia solară de la panouri plutitoare şi folosirea algelor pentru biocombustibili.

Cum încurajează UE energia regenerabilă:

  • Opţiunea pentru combustibili alternativi;
  • Finanţarea infrastructurilor energetice verzi;
  • Asigurarea unei tranziții energetice juste.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close