Antena 3 CNN Economic Tanczos Barna, despre facturile la energie: „Nu vom lăsa fără protecţie consumatorii vulnerabili”

Tanczos Barna, despre facturile la energie: „Nu vom lăsa fără protecţie consumatorii vulnerabili”

A.O.
1 minut de citit Publicat la 15:33 20 Feb 2025 Modificat la 15:33 20 Feb 2025
bani, bec, prize foto getty images
Mai puţin de o lună şi jumătate a mai rămas până când expiră plafonarea la energie electrică. Foto: Getty Images

Ministrul Finanțelor a spus într-un interviu pentru Agerpres că Guvernul trebuie să găsească scheme de protecție „pe termen lung și mediu” pentru consumatorii vulnerabili în ce privește facturile la energie. Tanczos Barna a adăugat că o decizie cu privire la ridicarea sau nu a plafoanelor la energie va fi luată „în cel mai scurt timp posibil”, deoarece plafonarea este valabilă până la data de 1 aprilie. 

„Trebuie să găsim, pe termen mediu şi lung, scheme de protecţie care îi protejează într-adevăr pe cei care au nevoie şi nu sunt generalizate şi nu se duc aceste subvenţii, aceste compensări, către familii cu venituri foarte mari, pentru că ei într-adevăr nu sunt influenţaţi de diferenţa de 100 lei, de exemplu, la factura lunară. Cei care au, nu ştiu, într-o familie 10.000 lei, 15.000 lei venit, sigur n-au aceleaşi nevoi pe care le au cei care sunt într-adevăr consumatori vulnerabili”, a spus ministrul Finanțelor. 

O decizie va fi luată „în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus ministrul. 

„Sumele pentru compensaţiile la facturile de energie au fost prevăzute pentru datoria pe anul 2024, iar anul acesta vom decide în cel mai scurt timp posibil cum vom merge mai departe după 1 aprilie. 

Am văzut şi eu, domnul ministru a venit cu mai multe propuneri. Probabil săptămâna viitoare, în cel mult în două săptămâni, o să avem o decizie şi pentru acest element. Un lucru este sigur: nu vom lăsa fără protecţie consumatorii vulnerabili”, a conchis Tanczos Barna. 

Dacă se va liberaliza piața energiei de la 1 aprilie 2025, preţul energiei electrice la consumatorul final se va găsi în intervalul 1,03 - 1,15 lei/kWh cu TVA inclus, ceea ce ar însemna o majorare a preţului cu 21% pentru cei cu un consum de peste 255 kWh/lună şi cu 51% pentru cei cu mai puţin de 100 kWh/lună, a spus preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă. 

Citește și: Burduja: Vrem să evităm creșteri bruște ale facturilor la energie. Când va fi pusă în transparenţă schema de plafonare-compensare

Surse: Preţul gazelor naturale rămâne plafonat încă 12 luni. Pentru factura la energie sunt două scenarii

Prețul gazelor a ajuns la maximul ultimilor doi ani. Europa e în pragul unei crize energetice

×
x close