Antena 3 CNN Economic Super-bogații din Marea Britanie s-au supărat din cauza impozitelor gândite de laburiști și amenință cu exodul

Super-bogații din Marea Britanie s-au supărat din cauza impozitelor gândite de laburiști și amenință cu exodul

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 15:33 21 Iul 2024 Modificat la 10:42 22 Iul 2024
carut cu bani
Super-bogații din Marea Britanie s-au supărat din cauza unei propuneri de schimbare a impozitării. FOTO: Getty Images

Super-bogații din Marea Britanie s-au supărat din cauza unei propuneri de schimbare a impozitării, care prevede o nouă taxă anuală, de şase cifre, pentru persoanele cu o avere netă de peste 5 milioane de lire sterline. Unul dintre ei, Bassim Haidar, spune că Marea Britanie va deveni o zonă ”interzisă” pentru oamenii de afaceri bogați și că își caută locuințe în Grecia și Monaco, scrie The Business Times. Alții se gîndesc la Singapore, Dublin, Malta, Irlanda sau Portugalia.

Pentru antreprenorul ultrabogat Bassim Haidar, să locuiască în Londra a devenit o răsfăţ scump pe care nu îl mai poate justifica. În timp ce noul prim-ministru britanic Keir Starmer se stabileşte în Downing St nr. 10, Haidar caută locuinţe în Grecia şi Monaco, pentru că o propunere de modernizare a sistemului de impozitare va transforma Marea Britanie într-o zonă ”interzisă” pentru cei bogaţi, spune el.

Premierul Starmer afirmă că reforma va face sistemul fiscal al Marii Britanii mai echitabil şi va strânge fonduri pentru serviciile publice întinse.

Deşi susţine unele reforme, Haidar consideră că modificările propuse ar putea dăuna economiei dacă proprietarii de afaceri internaţionali aleg să părăsească Marea Britanie sau să evite să se mute aici, subminându reputaţia ţării de incubator pentru firmele în curs de dezvoltare.

Guvernul conservator, recent înlăturat, a schiţat planuri surpriză, în martie, pentru a elimina treptat regimul fiscal ”non dom”, vechi de secole, din Marea Britanie, care scuteşte persoanele bogate de a plăti impozit pe veniturile obţinute în străinătate. Dar, în perioada premergătoare câştigării alegerilor din 4 iulie, partidul laburist de stânga al lui Starmer a promis să elimine, de asemenea, scutirile permanente pe care ”non doms”, persoane născute în afara Regatului Unit, le-ar putea obţine dacă pun activele din afara Regatului Unit într-un trust, în termen de 15 ani de la mutarea în Marea Britanie.

Acum după revenirea laburiştilor la putere, Haidar vrea ca Starmer şi ministrul de finanţe Rachel Reeves să regândească aceste planuri şi să le înlocuiască cu o nouă taxă anuală, de şase cifre, pentru persoanele cu o avere netă de peste 5 milioane de lire sterline (6,52 milioane de dolari).

Haidar estimează că o taxă de 150.000 de lire sterline ar putea strânge încă 4 miliarde de lire sterline pe an pentru guvern, sporind averea în cuferele statului fără a declanşa un exod al celor bogaţi în afara ţării.

”Ideea că Marea Britanie este pur şi simplu prea bună pentru a pleca de aici este incorectă”, a declarat Haidar, cetăţean libanez, născut în Nigeria, în vârstă de 53 de ani. ”Este nedrept să fii impozitat atât de puternic pe bogăţia generată în afara Marii Britanii, poate cu ani înainte ca oamenii să se mute în Marea Britanie, este nedrept”, a spus el, îndemnând guvernul să se aşeze cu milionarii mobili la nivel global şi să discute despre reformele fiscale despre care, a spus el, ar putea pune în pericol locurile de muncă din Marea Britanie.

Organizaţii precum Patriotic Millionaires UK militează, de asemenea, pentru a introduce taxe anuale asupra averii pentru cei superbogaţi. Stabilirea unui impozit de 2% la un prag de 10 milioane de lire pe an ar afecta aproximativ 20.000 de oameni, dar ar strânge până la 24 de miliarde de lire pe an potrivit estimărilor grupului.

Firmele de investiţii, administratorii de avere şi bancherii care furnizează servicii financiare pentru aproximativ 70.000 de persoane din Marea Britanie cu statut de ”non-dom” sunt în alertă maximă pentru momentul în care ar putea începe reforma fiscală istorică.

Guvernul laburist consideră că poate strânge încă 5 miliarde de lire pe an prin combaterea evaziunii fiscale interne. E mai dificil să evaluezi cât de mult s-ar putea strânge prin modificarea avantajelor fiscale pentru trusturile offshore.

Taxa de succesiune a generat 2,1 miliarde de lire sterline între aprilie şi iunie, cu 83 de milioane de lire sterline mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă a anului trecut, au arătat datele autorităţilor fiscale din Marea Britanie publicate în această săptămână.

Marea Britanie are aproximativ 37.000 de persoane non-dom care optează pentru a fi impozitate pe ”bază de remitere”. Aceasta înseamnă că impozitele din Regatul Unit nu sunt percepute pentru veniturile din străinătate sau câştigurile de capital decât dacă sunt remise în Regatul Unit.

Potrivit IFS, aceşti oameni au plătit colectiv aproximativ 6 miliarde de lire sterline prn impozitul pe venit din Regatul Unit, contribuţiile la asigurările naţionale şi impozitul pe câştigurile de capital, în 2020-21.

Ameninţările celor bogaţi de a renunţa la regimurile fiscale neprietenoase sunt departe de a fi noi, iar unii consilieri de avere susţin că statutul Londrei ca oraş divers din punct de vedere cultural, cu şcoli de talie mondială, îi va convinge în cele din urmă pe cei înstăriţi să accepte.

Dar dorinţa de a-şi proteja averea familiei pentru generaţiile viitoare a depăşit cu mult inconvenientul de a se muta în altă ţară, a spus Haidar. Este probabil ca Marea Britanie să piardă aproape unul din şase din milionarii săi în dolari americani până în 2028, conform Raportului UBS Global Wealth pentru 2024, publicat la începutul acestei luni.

Banca elveţiană a citat numărul mare de super-bogaţi din Marea Britanie, implicaţiile războiului Rusia-Ucraina şi efectul mai mic al deciziei Marii Britanii de a-şi elimina avantajele fiscale ”non dom” drept motive pentru scăderea puternică.

UBS a estimat că numărul de milionari în dolari din Marea Britanie va scădea cu 17%, până la aproximativ 2,5 milioane, în 2028.

În schimb, totalul milionarilor în dolari din Statele Unite şi Franţa a fost prognozat să crească cu 16% până în 2028, în Germania cu 14%, în Spania cu 12% şi în Italia cu 9%. În raportul său din martie, IFS a spus că există ”doar dovezi limitate cu privire la modul în care persoanele non-dom ar răspunde la taxe mai mari”.

Propunerile de înăsprire a lacunelor fiscale de care beneficiază cei bogaţi vin pe măsură ce autorităţile de reglementare financiare din Marea Britanie îşi dublează eforturile pentru a face Marea Britanie mai atractivă pentru companiile şi investitorii globali.

Săptămâna trecută, Financial Conduct Authority din Marea Britanie a dezvăluit o reînnoire a regulilor de listare corporativă menită să atragă proprietarii de firme private promiţătoare să se listeze la bursa din Londra.

Dar Haidar a anulat planurile de a-şi lista firma de servicii financiare Optasia în Marea Britanie şi a început discuţii cu locaţii alternative de listare, în ţări cu regimuri fiscale mai favorabile. ”Dacă cei care sunt deja aici caută acum să plece, cum poţi să începi să atragi alţii noi, când noul sistem este setat să fie şi mai punitiv?”, a spus el.

David Lesperance, directorul general al firmei de consultanţă fiscală Lesperance & Associates, a declarat că guvernul nu ar trebui să subestimeze uşurinţa şi ritmul cu care familiile bogate ar putea părăsi Regatul Unit şi modul în care ţări precum Dubai şi Singapore se străduiesc să le atragă. Câţiva dintre clienţii săi se gândeau la mutarea în 17 jurisdicţii fiscale alternative, inclusiv Irlanda, Malta şi Portugalia.

 

×
x close