Statul plăteşte...statul. Astfel spus, o mare parte din taxa pe construcţiile speciale, denumită în limbaj popular şi taxa pe stâlp, a fost luată de Fisc de la companiile care ţin tot de stat.
Mai exact, după aplicarea acesteia au fost reduse cu aproape un miliard de lei profiturile din 2014 ale unora dintre cele mai importante companii de stat care se află în portofoliul Fondului Proprietatea.
Cele mai mari 14 companii din portofoliul Fondului Proprietatea au plătit 954 de milioane de lei drept taxă pe construcţiile speciale. Potrivit datelor de la Fondul Proprietatea, mai mult de jumătate din această sumă a fost plătită de OMV Petrom şi Hidroelectrica, adică 400 de milioane de lei, respectiv 150 de milioane de lei. Cele două companii sunt urmate de Romgaz şi Nuclearelectrica cu aproximativ 92 milioane şi 90 de milioane de lei.
Firmele româneşti din grupul GDF au virat şi ele aproape 54 de milioane de lei, Electrica 47 de milioane de lei, iar filialele Enel şi E.ON 45 milioane şi aproximativ 40 de milioane de lei.
La introducerea taxei, acum doi ani, oficialii Fondului estimau la 700 - 900 de milioane de lei impactul taxei asupra companiilor din portofoliul său, iar autorităţile la jumătate de miliard de lei. Însă între timp, din portofoliul Fondului au dispărut, prin vânzare, pachete importante de acţiuni precum Translectrica, Transgaz şi parţial Romgaz şi Conpet.
Companiile plătitoare de taxă pe stâlp au proporţiile cele mai mari în activele, respectiv în veniturile din dividende ale Fondului Proprietatea. Pachetul de aprope 19 procente din totalul acţiunilor Petrom deţinut de Fond reprezintă peste 32% la activele totale ale FP. La fel şi în cazul Hidrolectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica. Cele trei pachete de acţiuni reprezintă aproape 30% valoarea averii Fondului Proprietatea.