Antena 3 CNN Economic Statul cere datornicilor dobânzi la fel de mari ca şi băncile, de 15%

Statul cere datornicilor dobânzi la fel de mari ca şi băncile, de 15%

1 minut de citit Publicat la 22:47 04 Mai 2011 Modificat la 22:47 04 Mai 2011
Statul cere datornicilor dobânzi la fel de mari ca şi băncile, de 15%
Foto: Antena3
Datornic la stat, firmă sau persoană fizică, statul vă vrea banii. Ca să-i adune e de acord să plătiţi în rate. Un ajutor pentru datornici dar cu reguli dure.

Ca sa fie sigure că văd banii, autorităţile iau garanţii şi aplică penalităţi usturătoare în cazul în care planul de reeşalonare nu este respectat.

Orice român dator statului cu cel puţin 500 de lei poate cere Fiscului să plătească în cel mult cinci ani. Dacă suma e de zece ori mai mare, i se cer garanţii. Datornicul trebuie să demonstreze că deţine o casă, o maşină sau un teren pe care le poate vinde să-şi plătească datoria.

Firmelor li se reeşalonează datorii de la 1.500 la 20.000 de lei. Şi trebuie să depună şi acestea garanţii pentru sume mai mari. Garanţia este egală cu suma datorată, în cazul unei eşalonări pe un an. Şi ajunge la 140%, pentru perioada maximă.

Atenţie însă! Statul pune o dobândă de aproape 15% pe an, la suma datorată. Cam cât cer băncile pentru un credit de nevoi personale. Şi rupe înţelegerea, fără explicaţii, dacă întârziaţi cu plata 30 de zile. Şi vă şi amendează. Este un pic indulgent dacă întârziaţi numai 29 de zile. Plătiţi numai o amendă de 10% din rata eşalonării.

Garanţiile, dobânzile, amenzile pot fi un ajutor pentru contibuabil, în opinia Fiscului. Specialiştii cred că practica va arăta că nu este aşa.

Pe lista Fiscului sunt aproape 25 de mii de datornici, persoane fizice şi firme. Statul avea de recuperat aproape 5 de miliarde de euro, de la contribuabili, la sfârşitul anului trecut.
 


×
Etichete: datorii fisc
x close