Antena 3 CNN Economic Şoferii care folosesc aplicația TIR-EPD vor avea prioritate în vămile Albiţa şi Siret, de la 1 august

Şoferii care folosesc aplicația TIR-EPD vor avea prioritate în vămile Albiţa şi Siret, de la 1 august

Şoferii care folosesc aplicația TIR-EPD vor avea prioritate în vămile Albiţa şi Siret, de la 1 august
Dacă va avea succes, proiectul pilot va fi extins în toată țara. Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2024   •   17:43

Șoferii de TIR care folosesc aplicația TIR-EPD vor avea prioritate la birourile vamale de frontieră Albița și Siret de la 1 august, a anunțat Autoritatea Vamală Română. a anunţat, vineri, Autoritatea Vamală Română, într-un comunicat de presă.

Camioanele cu prioritate pot trece granița folosind o arteră specială. Astfel, timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei între România și Republica Moldova, respectiv între România și Ucraina, vor scădea semnificativ pentru transportatori. Dacă va avea succes, proiectul pilot va fi extins în toată țara.

"Autoritatea Vamală Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Uniunea Internaţională a Transportului Rutier, Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova şi Asociaţia Transportatorilor Rutieri Internaţionali din Ucraina, s-au întâlnit la biroul vamal de frontieră Albiţa pentru a analiza timpii de aşteptare în punctele de trecere a frontierei între România şi Republica Moldova, respectiv între România şi Ucraina. Reprezentanţii părţilor au înaintat mai multe propuneri, exprimându-şi încrederea că acestea vor contribui la fluidizarea şi optimizarea traficului de mărfuri şi mijloace de transport, în corelare cu noile tendinţe în dezvoltarea economiei regionale", se menţionează în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii autorităţii vamale au reamintit procedurile vamale simplificate care pot fi utilizate de către transportatori, cum ar fi posibilitatea de declarare prealabilă a informaţiilor necesare efectuării analizei de risc specifice.

"Înţelegem implicaţiile timpilor de aşteptare la frontieră asupra activităţii trasportatorilor rutieri, de aceea am fost şi suntem în permanenţă deschişi pentru un dialog constructiv în acest sens. Ca urmare a discuţiilor de azi, am stabilit că începând cu data de 1 august 2024, în cadrul unui proiect pilot iniţiat de autoritatea vamală, titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD, pentru predeclararea electronică, vor putea să folosească artera dedicată AEO şi camioanelor goale la birourile vamale de frontieră Albiţa şi Siret. Preconizăm ca acest proiect pilot să fie implementat până la sfârşitul anului, după care vom evalua rezultatele şi vom decide asupra necesităţii extinderii acestei facilităţi şi la celelalte birouri vamale", a declarat preşedintele AVR, Marcel Mutescu.

Potrivit sursei citate, în contextul aprobării Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a AVR, reorganizarea activităţii acesteia precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, şeful Autorităţii a informat participanţii la întâlnire despre instituirea Programului Multianual de Modernizare şi Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de maxim un miliard de lei, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii specifice aflate în administrarea autorităţii vamale, pentru consolidarea capacităţii instituţionale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri şi/sau de substanţe stupefiante.

De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost prezentate principalele proiecte de modernizare de care au beneficiat deja o parte din birourile vamale de la frontierele de nord şi est, respectiv Siret, Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti, inclusiv dotarea acestora cu sisteme de scanare cu raze X.

În acelaşi timp, toate părţile au agreat că vor continua să monitorizeze situaţia din punctele de trecere a frontierei şi vor avea întâlniri periodice pentru coordonarea provocărilor legate de activitatea transportatorilor rutieri.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit îndrăgita actriță Ileana Stana Ionescu
x close