Interesul românilor pentru creditele în valută a scăzut în ultima perioadă sub 60 la sută ceea ce în curând ar putea duce la o economie echilibrată în raport cu moneda locală, spune guvernatorul Mugur Isărescu.
"Tranziţia de la creditul în valută dominant spre un echilibru între creditul în valută şi cel în monedă locală sperăm să se realizeze într-o manieră ordonată, fără forţarea unei reduceri agresive a raportului credite-depozite, care ar genera o constrângere excesivă la nivelul ofertei de credite şi, pe cale de consecinţă, la adresa creşterii economice a României" afirmă guvernatorul BNR.
Guvernatorul BNR atrage atenţia că în România, creşterea economică a fost încetinită de scoaterea banilor din ţară.
"Dacă peste ajustarea fiscală se suprapune un proces necontrolat de deleveraging, de retragere a capitalului străin, creşterea economică ar fi mult mai greu de realizat. De la începutul crizei au avut loc retrageri de 9 miliarde euro în cinci ani, iar circa o treime a avut loc într-un singur an, în 2013. De ce a încetinit creşterea economică trebuie să aibă în vedere şi această caracteristică, s-a suprapus şi pe un proces de ajustare fiscală destul de ambiţios" a mai spus Isărescu.